Primele angajaţilor au crescut mai mult decât salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2007, zilierii din construcţii au primit cele mai multe prime, în creştere semnificativă faţă de veniturile lunare. Cheltuielile angajatorilor cu forţa de muncă au crescut, anul

În 2007, zilierii din construcţii au primit cele mai multe prime, în creştere semnificativă faţă de veniturile lunare.

Cheltuielile angajatorilor cu forţa de muncă au crescut, anul trecut, cu 19,3% faţă de 2006 pentru salarii şi cu peste 20,5% pentru bonificaţiile acordate personalului.

Statisticile oficiale arată că lucrătorii sezonieri au avut parte de o creştere a bonusurilor cu mai mult de două puncte procentuale faţă de media majorărilor salariale, în special în construcţii şi comerţ.

Unul dintre indicatorii care au început să-i cam îngrijoreze pe angajatorii din industrie - costurile cu forţa de muncă - sunt analizaţi şi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care a raportat, ieri, evoluţia din 2007 a acestor costuri.

Şi statisticile nu arată deloc bine: imaginea de "ţară cu forţă de muncă ieftină" a României se destramă încetul cu încetul, lăsând loc unui peisaj ceva mai complicat, în care oamenii părăsesc piaţa locală din cauza salariilor mici şi, în acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă sunt cu aproape 20% mai mari.

Din acest punct de vedere, sectorul construcţiilor este mai mult decât reprezentativ: angajatorii au fost nevoiţi să suporte atât majorări salariale, cât şi o creştere a bonificaţiilor suplimentare, de 25%.

În cazul zilierilor din construcţii, angajatorii acestora au acordat creşteri salariale orare de 26,9% în 2007 faţă de 2006 şi majorări ale bonificaţiilor cu peste 28%. La rândul lor, transportatorii au avut parte de creşteri semnificative (+19,2%) atât ale salariilor, cât şi ale bonificaţiilor.


Zilierii, mai bine plătiţi decât salariaţii


Indicatorii statistici referitori la evoluţiile costurilor cu forţa de muncă diferă vizibil numai în cazul departajării pe categorii şi domenii de activitate a angajaţilor.


Astfel, dacă per total (serie brută) costurile au crescut cu 19,42% în 2007 faţă de anul anterior, efectele zilelor lucrătoare şi cele sezoniere şi-au spus cuvântul: în construcţii şi în comerţ, creşterea costurilor cu forţa de muncă a fost, pentru sezonieri, de aproximativ 23%.


La o primă privire, am putea spune că muncitorii cu ziua au fost mai bine primiţi (şi plătiţi) decât angajaţii cu contract permanent; nu întâmplător, angajatorii din aceste sectoare au cerut în repetate rânduri modificarea legislaţiei salarizării astfel încât calculul veniturilor angajaţilor să se facă la oră, nu la lună...


Trimestrul IV: angajaţi harnici, angajatori darnici


Institutul Naţional de Statistică a mai anunţat că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă, după numărul de zile lucrătoare, a crescut, în trimestrul al IV-lea al anului 2007, cu 8,18% faţă de trimestrul precedent. Faţă de trimestrul al III-lea al anului trecut, creşteri semnificative ale indicelui costului orar al forţei de muncă au avut loc în activităţile din sănătate şi asistenţă socială, (+24,5%), construcţii (+12,5%) şi tranzacţii imobiliare (+12,32%).


Numai în activitatea de industrie extractivă s-a înregistrat o uşoară scădere, de 1,13%.
În trimestrul al IV-lea din 2007, creşterea faţă de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 8,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (nonsalariale) de 7,80%.

Păcuraru, mustrat pentru tentativa de fiscalizare a bonusurilor


Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a mustrat verbal, ieri, pe ministrul muncii, Paul Păcuraru, în cadrul şedinţei Biroului Politic Central (BPC) al PNL. Şeful Executivului i-a reproşat lui Păcuraru situaţia creată prin modificarea unor acte normative în domeniul impozitării.

Membrii BPC au avut, luni, o dezbatere aprinsă legată de faptul că ministrul Păcuraru a introdus într-o ordonanţă de urgenţă privind lărgirea bazei de impozitare anumite prevederi referitoare la taxe noi pe care ulterior a fost nevoit să le anuleze printr-un alt act normativ similar. (Rompres)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite