Primele de Paşte au umflat salariile din statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna aprilie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 de lei, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 de lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 10 lei (0,6%), potrivit datelor comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică. În cele mai multe domenii, majorările salariale au venit datorită acordării în luna aprilie a primelo

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.295 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (853 de lei).

Salariul real, mai mare cu 0,5%

Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,5%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,8%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2012.

Cele mai mari prime s-au dat în industria grea

Potrivit INS, în aprilie, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 27,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
- între 15,0% şi 18,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică;
- între 8,0% şi 11,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
- între 5,0% şi 8,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net şi alte fonduri, precum şi de nerealizările de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).

Industria tutunului, în topul scăderilor

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel:
- cu 31,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 21,4% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
- între 5,0% şi 10,0% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, extracţia minereurilor metalifere;
- între 3,0% şi 5,0% în alte activităţi extractive, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicaţii.

Creşteri uşoare la bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie, în:
- administraţie publică (0,7%) - ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă;
- sănătate şi asistenţă socială (0,5%) - ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor cu câştiguri salariale mici, din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care se confruntă cu dificultăţi financiare.
În învăţământ câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplăţii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacanţei şcolare.
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,9%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite