Primele de Crăciun au adus venitul mediu net la 1.266 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu net pe economie a crescut anul trecut cu peste 15%, ajungând în ultima lună la 1.266 de lei. În decembrie s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a acestui indicator - cu

Salariul mediu net pe economie a crescut anul trecut cu peste 15%, ajungând în ultima lună la 1.266 de lei. În decembrie s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a acestui indicator - cu aproape 13% faţă de luna anterioară - datorită în special acordării de prime cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare faţă de luna precedentă.


Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (651 de lei).


În ultima lună a anului trecut, faţă de noiembrie, salariile au crescut cu peste 37% în domenii precum industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, silvicultură, exploatare forestieră şi intermedieri.
Creşteri cuprinse între 22% şi 32% s-au înregistrat în transporturi, turism, minerit, poştă şi telecomunicaţii, energie electrică şi termică, gaze şi apă, asigurări şi salubritate.

Cu 15%-21% au crescut salariile în industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, ceasornicărie, industria chimică, cercetare-dezvoltare şi informatică, edituri, metalurgie şi administraţie publică.


Medicilor le-au scăzut veniturile


Scăderi faţă de luna precedentă, între 4,6% şi 6,5%, au fost înregistrate în sănătate, asistenţă socială şi extracţia hidrocarburilor. Potrivit INS, scăderile câştigurilor ar fi fost determinate, în principal, de acordarea de prime în luna precedentă şi de diminuarea producţiei.


Per ansamblu, indicele câştigului salarial real (creşterea, corectată cu inflaţia) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o majorare cu 8,1%, a mai comunicat INS. (Dan Străuţ)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite