Prime pentru arendarea terenurilor agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va cere Uniunii Europene crearea unui program de stimulare a arendării.

Oficialii au încercat în nenumărate rânduri să găsească o soluţie pentru ca cele trei milioane de hectare de teren agricol nelucrat din România, adică 20% din suprafaţă totală, să fie date în folosinţă.

Nepăsarea proprietarilor sau lipsa mijloacelor materiale a acestora a făcut ca mii de hectare de teren să rămână necultivate. Cea mai recentă propunere a ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, este crearea unui program de stimulare a arendării pentru a stimula darea în folosinţă a terenurilor.

„Vreau să cerem Uniunii Europene o stimulare a arendării, prin care să se acorde o primă, care să fie legată de perioada de arendare a terenului", a spus Tabără, la un seminar organizat de Mediafax la Timişoara.

Anterior, oficialul cerea amenzi de 50-60 de euro pentru fermierii care-şi ţin terenurile necurăţate sau nelucrate, adică aceeaşi sumă pe care o primesc de la UE pentru cultivarea suprafeţelor agricole.

Amendă de 60 de euro

Propunerea se referă şi la terenurile aflate în proprietare private, dar şi în cea a statului. Ideea nu este nouă, taxarea terenurilor nelucrate a fost una dintre propunerile lui Mihail Dumitru, fostul ministru al Agriculturii, însă nu a fost avansată nicio sumă.

Statul, agent imobilar

Tabără mai propune ca Agenţia Domeniilor Statului (ADS), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, să se ocupe şi de tranzacţii cu terenuri agricole. Asta în condiţiile în care ADS este cel mai mare proprietar de teren agricol din România, cu peste 535.322 de hectare, din care peste 468.000 sunt agricole.

„Aş vrea să facem din ADS altceva, să intre în piaţă, să vândă şi să cumpere. Până acum nu a făcut altceva decât să distribuie, uneori ilegal", a declarat oficialul.

Iar interes există. „În funcţie de gradul de comasare, dacă suprafeţele vândute sunt mari, cu siguranţă există investitori pe piaţă. Iar preţul pe hectarul de teren agricol este cam de 1.500 de euro, în funcţie de zonă", arată Adrian Şişchin, directorul regional al reţelei de agenţii imobiliare RE/MAX. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite