Primăvara n-a venit încă pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, aproape o treime din proiectele rezidenţiale anunţate pentru Bucureşti au fost anulate sau amânate, iar mulţi investitori străini au decis să-şi închidă afacerile din România. Deşi dezvoltatorii au început să vorbească despre o revenire a pieţei în 2010, statisticile sunt destul de clare: niciun semn nu indică un astfel de trend.

Din totalul de 141 de proiecte rezidenţiale anunţate la nivelul Capitalei în intervalul 2007-2009, doar 23 au fost vândute integral, în timp ce 81 dintre ele aşteaptă clienţi pentru epuizarea stocului de locuinţe.

Mai mult, 37 de proiecte rezidenţiale au fost anulate sau amânate pe un termen nedeterminat, lucru care arată clar starea de fapt din piaţa imobiliară.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de compania RealTime, la nivelul lunii februarie a anului curent, doar 10.301 de unităţi locative noi erau disponibile pe piaţă, din totalul de 45.386, cifră anunţată pentru perioada amintită mai sus.

Să cumpăr sau să mai aştept?

În contextul unei lipse acute de clienţi, dezvoltatorii din zona rezidenţială încearcă din răsputeri să identifice cumpărători.

Prezent ieri la o întâlnire cu ziariştii, prilejuită de deschiderea ediţiei de primăvară a târgului imobiliar tIMOn, Asher Lax, director de marketing şi vânzări al companiei Adama, a declarat că „pentru cei care au ezitat în a lua o decizie privind achiziţionarea unei locuinţe, acum este cel mei bun moment să cumpere, deoarece în mod sigur preţurile nu se vor mai diminua".

O astfel de afirmaţie trebuie privită ca un nou tip de strategie a dezvoltatorilor, „anume manipularea potenţialilor clienţi prin inducerea ideii false că preţurile au atins un prag minim, sub care nu vor mai coborî", comentează Florin Dragomirescu, manager al agenţiei imobiliare Activ Imob, declaraţia directorului de la Adama.

Mai mult, acesta adaugă că dezvoltatorii vor fi obligaţi, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, să mai scadă preţurile. Şi asta pentru că mulţi au construit cu bani împrumutaţi de la bănci.

Pe de altă parte, discounturile anunţate de mai toţi dezvoltatorii prezenţi la tIMOn sunt condiţionate de unele criterii pe care cu greu le pot îndeplini mulţi dintre noi. Spre exemplu, cei care doresc să achiziţioneze un apartament în complexul Green City pot beneficia de un discunt de 10.000 de euro, însă asta doar cu condiţia achitării unui avans de 90% din valoarea proprietăţii.

Reduceri insignifiante

La o primă analiză a ofertelor, discounturile, mai ales în cazul locuinţe­lor cu valori cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro, nu sunt în măsură să determine un posibil client să se hotărască să cumpere. Vorbim aici de reduceri de preţ promoţionale de 1.500-5.000 de euro, „mai mult decât insuficient pentru a convinge oamenii", potrivit lui Dragomirescu.

Lansări la tIMOn

Compania Perfect Deal Invest, dezvoltatorul proiectului Naţiunile Unite Residence, a anunţat ieri începerea vânzărilor unităţilor locative din acest complex la un preţ promoţional de 1.080 de euro. Şi compania Apulum94 a lansat, ieri, în cadrul tIMOn, un nou proiect rezidenţial, compus din 23 de apartamente, care au un preţ de pornire de 32.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite