Primariile si scolile din noua sate vor inlocui pixul cu tastatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 2005, scolile, primariile si bibliotecile din noua sate din Romania, cu acces redus la mijloace de comunicatii, au fost dotate cu calculatoare ca rezultat al proiectului "Economia prin cunoastere"

In 2005, scolile, primariile si bibliotecile din noua sate din Romania, cu acces redus la mijloace de comunicatii, au fost dotate cu calculatoare ca rezultat al proiectului "Economia prin cunoastere" initiat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Aceste institutii vor avea si acces la internet si vor putea oferi servicii publice online (de exemplu, colectarea taxelor si impozitelor locale, inregistrarea online a persoanelor fizice autorizate si a asociatiilor familiale, emitere de documente de stare civila). Pe langa echiparea cu calculatoare a institutiilor amintite, proiectul mai prevede si infiintarea unui spatiu public cu acces la internet, la care accesul va fi gratuit. Beneficiarii celor noua retele electronice locale sunt peste 43.000 de romani.
Retelele electronice, privatizate dupa cinci ani
Investitia initiala si cheltuielile legate de functionarea retelelor pentru primii cinci ani vor fi suportate in totalitate de catre minister, printr-un imprumut de la Banca Mondiala. Dupa aceasta perioada, aceste centre vor fi sustinute de catre comunitatile locale. "Speram ca, dupa cinci ani, centrele sa fie preluate in administratie de catre primarii sau sa fie privatizate catre operatori privati, care vor putea obtine venituri din dezvoltarea afacerii", a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor.
La Targu Lapus, locuitorii isi platesc impozitele prin internet
Cei 14.800 de locuitori din Targu Lapus pot afla cati bani datoreaza statului si isi pot plati darile locale prin internet. "De cand avem retea locala, am trecut intreaga evidenta a persoanelor pe format electronic, baza noastra de date fiind conectata cu cea a Ministerului Administratiei si Internelor", ne-a declarat Mitru Lesa, primarul localitatii. De echiparea cu calculatoare a scolilor beneficiaza cei 1.200 de elevi ai orasului in timpul diminetii, ceilalti locuitori avand dreptul sa foloseasca laboratorul scolii pentru a se informa dupa ora 16.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite