Primarii vor să impună taxe locale distribuitorilor de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Birul" ar putea fi calculat în funcţie de lungimea reţelelor sau ca procent din cifra de afaceri Principala problemă ridicată de primari, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei

"Birul" ar putea fi calculat în funcţie de lungimea reţelelor sau ca procent din cifra de afaceri

Principala problemă ridicată de primari, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, priveşte distribuitorii, care nu au nicio obligaţie de a plăti taxe consiliilor locale pentru utilizarea domeniului public.

Mircea Simion, primarul din Pucioasa, ne-a declarat că în statele europene asemenea taxe sunt corelate fie cu lungimea reţelei de distribuţie, fie reprezintă un anumit procent - de exemplu 2% - din cifra de afaceri a companiei de distribuţie. Situaţia este similară, fie că este vorba de transportul ţiţeiului, gazelor naturale sau energiei electrice, deoarece niciunul dintre deţinătorii reţelelor de transport nu plăteşte taxe proprietarilor. Primarii susţin că proprietatea asupra unora din resursele minerale ar trebui să fie transferată la nivel local, astfel încât acestea să contribuie la dezvoltarea zonei. Astfel, primarul din Pucioasa susţine că veniturile la nivelul primăriei ar putea creşte cu 10% dacă redevenţa pentru exploatarea nămolurilor, apelor termale şi minerale ar fi plătită comunităţii locale, şi nu Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Banii ar fi folosiţi în infrastructură, şi ar contribui la dezvoltarea turismului în zonă.

Descentralizare să fie, dar cu bani

Primarii vor ca descentralizarea să vizeze nu numai transferul de responsabilităţi, ci şi de bani, în caz contrar toate strategiile făcute la nivel central fiind sortite să rămână pură demagogie. Reuniţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, primarii au primit ieri vizita succesivă a premierului şi preşedintelui României, ca şi a câtorva miniştri, înghesuindu-se la cuvânt pentru a transmite administraţiei centrale multitudinea de probleme cu care se confruntă. Primarii au mai denunţat colaborarea cu Apele Române şi responsabilităţile legale limitate ale acestei instituţii în gestionarea apelor şi efectelor inundaţiilor, programul pentru infrastructura oraşelor ("prost construit - mai mult a încurcat primăriile decât a ajutat"), lipsa finanţărilor pentru oraşele mici şi mijlocii, spre deosebire de oraşele mari şi comune, dar şi programul SAPARD. "Prefecturile ar trebui desfiinţate pentru că sunt inutile, nu fac decât să transmită scrisorile primite de la cetăţeni instituţiilor care se ocupă efectiv de rezolvarea problemelor" - este opinia primarului din Cavnic.

Accesarea fondurilor europene cere salarii mai mari

Primarul din Cavnic, Nicolae Bindiu, a evidenţiat şi dificultăţile în accesarea fondurile europene, în condiţiile în care primăriile nu-şi permit să plătească salarii competitive şi să angajeze specialişti. "Nu pot plăti un consultant în accesarea fondurilor structurale decât cu 400, maxim 750 lei", ne-a declarat primarul din Sălişte (Sibiu), Teodor Banciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite