Prima bancă grecească scoasă la vânzare: ATEbank vinde filiala din România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ATEbank (Agriculture Bank of Greece) a anunţat astăzi că boardul băncii a hotărât să angajeze consultanţi financiari pentru a începe procesul de cesiune a  participaţiilor deţinute la Dodoni şi la ATEbank România.

„Consiliul de Administraţie a decis să cumpere participaţia de 15% a International Finance Corporaţion la ATEbank România, în conformitate cu acordul existent între acţionari“, se arată într-un comunicat al grupului grecesc. 

Banca derulează un program de restructurare aprobat de către Comisia Europeană, vizând securizarea capitalului adecvat şi îmbunătăţirea operaţională, cu finalizare în 2013 conform căruia rata capitalului propriu de rang I pentru 2012 este estimată la 12,4%. Vânzarea ATEbank România face parte din acest plan de restructurare, publicat în luna mai.

ATE Bank Grecia controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, cu 15%. Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM, cu sediul în Bucureşti, are 7,36% din acţiuni.

Grupul ATEbank, la care statul are o participaţie de circa 70%, este prezent în România prin operaţiuni bancare şi pe piaţa asigurărilor, prin ATE Insurance.

Criza financiară din Grecia ameninţă să bage ţara în faliment, cu consecinţe catastrofale pentru băncile elene, dar şi pentru marile grupuri financiare europene şi sistemul financiar global.

În România sunt prezente şase bănci greceşti, respectiv EFG Eurobank, prin Bancpost, National Bank of Greece, prin Banca Românească, Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank. Emporiki este controlată de Credit Agricole, care deţine peste 90% din acţiunile grupului elen. EFG Eurobank şi Alpha Bank au anunţat la finele lunii august că vor fuziona.

Agricultural Bank of Greece (ATEbank) a picat testul de stres la care a fost supusă de Autoritatea Bancară Europeană pentru a determina soliditatea în caz de şoc economic. ATEbank a picat testul şi în 2010 şi în 2011. În urma rezultatelor testelor, s-a dovedit că banca are nevoie de un capital suplimentar în valoare de 266 de milioane de euro în 2011 şi 713 milioane de euro în 2012.

Banca grecească ATE Bank, una dintre cele opt bănci care au picat testul de stres, crede că principalul motiv al rezultatului negativ al testului a fost expunerea masivă (de 7,5 miliarde de euro în titluri şi împrumuturi). „ Acest nivel este, în termeni relativi şi luând în considerare nivelul capitalurilor proprii şi al activelor totale, cea mai mare din întreg sistemul bancar din Grecia”, susţineau reprezentanţii ATE Bank.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite