Prima provincie autonomă spaniolă salvată de la faliment de guvernul central: Valencia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul guvern central al Spaniei a garantat refinanţarea datoriilor Valenciei, cea mai îndatorată regiune autonomă a ţării. Datoria scadentă, în valoare de 123 de milioane de euro, era deţinută de banca germană Deutsche Bank. Oficialii spanioli neagă însă existenţa unei astfel de înţelegeri. 

Enrique Verdeguer, ministrul Economiei, a recunoscut că a avut loc o întâlnire între Trezorerie şi guvernul municipal al Valenciei pe această temă, însă a negat faptul că Trezoria ar fi oferit garanţia de a suporta, la nevoie, datoriile provinciei.

O serie de informaţii citate de El Pais şi preluate de Businessinsider indică însă că Trezoreria s-ar fi implicat activ, oferind garanţii, în negocierile privind obţinerea refinanţării pentru datoria scadentă în valoare de circa 123 milioane de euro, pe care această regiune o avea către Deutsche Bank.  Dacă această implicare se dovedeşte a fi reală, mişcarea guvernului central ar putea fi primul bailout al uneia dintre muncipalităţile aflate în pragul insolvenţei.

Iar unele declaraţii ale oficialilor spanioli sugerează că garanţia Trezoreriei spaniole ar putea fi o realitate. Un reprezentant al Consiliului Economic din guvernul valencian, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor a spus: „S-a plătit ... Datoria a fost garantată de Trezorerie”. Asta în ciuda faptului că un astfel de demers ar fi de fapt în afara cadrului legal, deoarece, legea interzice Trezoriei să garanteze explicit plata datoriilor provinciilor; Sprijinul acordat Valenciei este însă negat de guvernul central.

Oficialii valencieni minimalizează importanţa împrumutului. Jose Ciscar, vice-preşedintele guvernului provinciei a spus: „Nu e nimic extraordinar, plata a fost făcută prin propriile resurse ale Valenciei, pe lângă alte mecanisme financiare. Nu e niciun motiv de alarmă.”

Problemele întâmpinate de Spania în a-şi echilibra finanţele sunt datorate într-o mare măsură problemelor pe care le au de fapt provinciile.  Cheltuielile excesive ale acestora din timpul boomului economic de acum câţiva ani, le-au condus la un statut financiar fragil, fiind tot mai serios pusă sub semnul întrebării capacitatea acestora de a-şi onora obligaţiile.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite