Prima alianţă bancară pentru finanţarea locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volksbank şi Raiffeisen acordă împreună credite pentru persoanele cu venituri mici şi medii

Băncile, care au acţionari majoritari instituţii de credit din Austria, şi-au unit interesele în piaţă românească, ţintind segmentul persoanelor cu venituri mici şi medii. Gerald Schreiner, preşedintele Volksbank România, precizează faptul că instituţia a avut intenţia să intre pe această piaţă. "Dar pentru a dezvolta un produs similar, trebuie să ai şi acţionarii potriviţi. Iar noi am început discuţiile prea târziu", a adăugat Schreiner.
Totodată, Ionuţ Costea, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a subliniat faptul că pentru a avea o instituţie ce oferă sistemul de economisire-creditare este necesară şi trecerea prin procesul de autorizare al Băncii Naţionale. Ceea ce ar fi întârziat includerea în oferta Volksbank a unui astfel de produs. Mai ales că discuţiile dintre cele două instituţii au început în luna noiembrie a acestui an, iar din decembrie a început să fie testată colaborarea în sucursalele Volksbank din Bucureşti.
Perspectivele sistemului de economisire-creditare
Pe lângă parteneriatul dintre cele două bănci şi competitorul HVB Banca pentru Locuinţe, Ionuţ Costea a precizat faptul că, în piaţa bancară, circulă zvonuri că Erste Bank şi OTP Bank ar intenţiona să vină cu produse similare. În cazul Erste Bank, strategia generală este să introducă produsele şi serviciile sale pe toate pieţele pe care operează. Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt Erste Bank, a precizat pentru Adevărul că, în ceea ce priveşte lansarea unor produse de economisire-creditare sau a unei subsidiare de acest fel în România, "momentan este prea devreme ca să se poată vorbi".
Motivul accentuării concurenţei pe segmentul produselor de economisire-creditare ţine de perspectivele de dezvoltare ale băncilor. "Raiffeisen Banca pentru Locuinţe se adresează persoanelor cu venituri mici şi medii (n.r. - valoarea medie a unui contract este de circa 5.000 de euro) şi ne potrivim cu ţinta multor instituţii de credit de a creşte în piaţa de retail", a explicat Costea.
Dar colaborarea dintre Raiffeisen Locuinţe şi Volksbank nu va fi foarte vizibilă pentru clienţi. Gerald Schreiner a spus că, din punct de vedere al marketingului, va predomina Volksbank şi mai puţin Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Scopul parteneriatului
Pe de o parte, Raiffeisen Locuinţe are la dispoziţie un nou canal de distribuţie, iar pe de altă parte, Volksbank îşi majorează oferta de produse, putând profita de faptul că prin sistemul de economisire-creditare ar putea vinde şi alte servicii clienţilor atraşi. "Era natural să începem cu Raiffeisen şi, acum, am continuat cu Volksbank. Iar în momentul de faţă suntem preocupaţi de consolidarea parteneriatului şi nu vedem de ce nu ar merge această colaborare, din moment ce produsele se vând foarte bine prin reţeaua Raiffeisen Bank", precizează Ionuţ Costea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite