„Prima Casă“, ultima şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna mai este printre ultimele luni în care persoanele interesate de achiziţionarea unei locuinţe prin programul „Prima Casă 4“ ar putea să acceseze acest tip de credit, potrivit Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

„Ţinând cont de perioada destul de îndelungată pe care o presupune găsirea locuinţei potrivite şi obţinerea unui credit prin programul «Prima Casă», dar şi de epuizarea plafonului pus la dispoziţie de bănci, potenţialii clienţi nu mai au mult timp la dispoziţie“, arată o analiză realizată de Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).

Epuizarea plafonului, estimată pentru sfârşitul verii

Perioada în care un potenţial client poate achiziţiona o locuinţă prin programul „Prima Casă“ este ceva mai îndelungată comparativ cu cea realizată printr-un alt tip de credit imobiliar, ajungând de cele mai multe ori şi la peste 90 de zile.
Primul pas este, evident, alegerea locuinţei potrivite, procesul de prospectare a pieţei solicitând şi el frecvent mai mult de 30 de zile cumpărătorului. La aceasta, se adaugă accesarea şi obţinerea creditului prin programul „Prima Casă“, etapă care se poate prelungi chiar şi cu 60 de zile. Odată primită aprobarea din partea băncii, mai este necesar încă un set de extrase de carte funciară şi un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis către Fondul de Garantare pentru aprobare, explică brokerii.
În plus, conform previziunilor ABI, în perioada august-septembrie 2012, plafonul alocat pentru programul „Prima Casă 4“ se va epuiza complet. Luând astfel în calcul o perioadă de cel puţin trei luni pentru întreg procesul, luna mai ar putea fi ultima şansă pentru clienţii interesaţi de acest program guvernamental.

Va exista „Prima Casă 5“?

Specialiştii în creditare sunt rezervaţi în ceea ce priveşte prelungirea programului guvernamental „Prima Casă“ cu încă o etapă. Multe dintre băncile participante la program au anunţat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indică faptul că „Prima Casă 4“ s-a derulat într-un ritm mai rapid decât etapele anterioare.
„Programul «Prima Casă» a devenit un reper, deblocând la momentul lansării lui piaţa imobiliară şi pe cea a creditelor ipotecare. Ne aflăm însă în punctul în care sunt şanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut că statul va putea continua garantarea. În plus, în ultima perioadă, băncile au scos pe piaţă produse similare în ceea ce priveşte rata lunară cu cea estimată pentru «Prima Casă“, declară Dragoş Vîlceanu, preşedinte ABI.

Puncte tari, puncte slabe

În acest context, este recomandat ca persoanele care nu deţin o locuinţă mai mare de 50 mp să se grăbească şi să profite de avantajele acestui program. Avansul este de numai 3.000 de euro, iar rata lunară nu depăşeşte, de cele mai multe ori, chiria pentru un apartament similar. În plus, sunt bănci care iau în calcul chiar şi veniturile părinţilor sau bunicilor la stabilirea veniturilor eligibile şi a plafonului de îndatorare.
Lansat în primăvara anului 2009, principalul avantaj al programului „Prima Casă“ a fost acela al avansului minim solicitat cumpărătorilor, de doar 5% din valoarea proprietăţii tranzacţionate, dar şi garantarea creditului de către Guvern. Principalele puncte slabe ale programului sunt interdicţia înstrăinării imobilului timp de 5 ani, precum şi imposibilitatea de a refinanţa acest tip de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite