LIVETEXT Premierul Mihai Răzvan Ungureanu: Îl admir pe Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista “Forbes” organizează, la aniversarea a trei ani în România, un eveniment special, o întâlnire a liderilor de business, care propun noi conduite economice, din perspectiva propriilor reuşite de business din ultimii ani. Premierul Ungureanu, invitat la eveniment, va participa, alături de mai mulți oameni de afaceri, la un „working dinner“, animat de editorialiștii Forbes.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:

Nu demult am scris o carte despre criză "Biletul de ieşire din criză". Aşadar, putem spune că este ca un bilet de ieşire din spital. Atunci când ieşi din spital trebuie să respecţi un regim, aşa şi după ce ieşim din criză trebuie să repectăm anumite măsuri de austeritate.

Sau putem să vedem situaţia ca pe un bilet de tren care nu ştii când te va scoate din această situaţie.

Deşi am lansat această carte în noiembrie, deja foarte multe lucruri s-au schimbat. Americanii spun că nu mai sunt în criză, ei susţin că europenii sunt în criză. Dar eu cred că americanii nu au ieşit din criză. Trăim un timp al turbulenţei. Aşteptăm să se deschidă un nou ciclu economic.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu:

Editori Forbes: Am văzut că în ultimul timp v-aţi întâlnit cu Dacia și cu Ford . De ce au solicitat să vă vadă?

Există un numitor comun. Este uşor de anticipat ce-şi doresc investitorii din România, ca şi ziua de mâine să arate la fel, şi cea de poimâine şi la fel să arate şi săptămâna viitoare. Vor ca planul lor de afaceri sa fie coerent pe termen mediu. Este o solicitare legitimă, pe care vreau să o respect. Şi mai vor ceva: dialog. Plus o minimă înţelegere din partea autorităţilor

O să încep cu o anecdotă. Ştefan Sveick în Londra, îşi scotea pălăria în faţa fiecărei clădiri. Şi a fost întrebat de ce face acest lucru. Şi a răspuns: mă înclin oricărui obiect în care stă bunăstarea mea. Aşa multumesc pentru toţi oamenii de aici şi lui Peter Imre pentru cei 3 ani.

Foarte curând vom lansa Consiliul Consultativ pentru Afaceri. Pentru a sprijini mediul de afaceri.

Editori Forbes: Dacă aţi fi fost antreprenor sau bancher în ce aţi fi investit?

Dacă aş fi avut aptitudini de antreprenor sau bancher nu aş fi terminat Facultate de Istorie. Dar cred în domeniul IT. 

Exista un viitor extraordinar în industria IT. Industria grea are şi ea o bună şansă, începând cu cea extractivă până la industria de maşini. La fel şi cea usora

Ceea ce merită făcut este un ajutor pe care statul îl poate da. Spre exemplu să îmbunătăţim exporturile româneşti peste hotare astfel încât, să poată creşte profitul aşa cum ne aşteptăm cu toţii. Guvernul este dator cu promovarea ţării.

Editori Forbes: Aţi cochetat vreodată cu ideea de a deveni antreprenor?

În anii 90, am privit cu admiratie câţiva amici ieşeni care au construit primele laboratoare de greenfield business. Au şi dat faliment apoi, dar admir oamenii care au curaj şi care ştiu să facă astfel de paşi. Îl admir, de exemplu, pe Steve Jobs, care a găsit de cuviinţă sa fie sponsorul vocilor tinere ale operei şi un mare donator de opera de arta contemporana. Astfel, imaginea antreprenorului este completă.

Editori Forbes: Din trimestrul 3 am avut creşteri, scăderi ale PIB-ului în ultimele luni. Care ar fi principalul motiv de optimism?

Când o gaură neagră se vinde cu de patru ori preţul ei pe seama credibilităţii unui nou guvern şi când o oferta de acţiuni este suprasubscrisa în proporţie de 158% sunt simptome. Poate e o febra, dar îi rog pe sceptici să conteze pe schimbare. Oricum, sunt de partea lor.

UPDATE Peter Imre, director general Adevărul Holding:

„Este greu de spus ce ar trebui să faci astăzi ca să conduci un trust de presă. Este destul de dificil să faci acest lucru. Revista Forbes este un vis frumos. Revista şi-a găsit drumul în România, în anul 2009.

Ce a reprezentat 2009 când a venit Forbes în România. A fost cea mai mare contracţie economică. Peste 17.000 de companii au intrat în insolvenţă. Băncile au întors spatele companiilor şi au îngheţat finanţarea

Acesta a fost anul 2009 când a început Forbes România. Până la urmă a devenit un ghid de ieşire din criză.

Chinezii folosesc aceeaşi expresie şi pentru oportunitate şi pentru criză. România merge pe un drum nebătătorit .Forbes încearcă să aducă parte din gândurile revistei mamă.

Trei ani înseamnă o echipă care a lucrat în condiţii extrem de grele.

În ultimele 6-8 luni merg prin redacţie şi mă întreb ce îi mână pe aceşti oameni. O ţară care trece prin contorsiune deorece lumea trece prin momente grele. Totuşi, această ţară este plină de talente. Economia poate să ne scoată din situaţia dificilă în care suntem. Din ideeile antreprenorilor. De aceea sunt fanul revistei Forbes pentru că este un ghid.

Îl invit pe Răzvan Ungureanu să îi dau cartea Power Ambition Glory. De la mari conducători ai lumii până la politicienii de astăzi există o cale de amerge mai departe.

La începutul cărţi autorul spune că este prea devreme să spunem ce se va întâmpla. Acesta este un ghid al căderii şi revenii unor mari imperii“.

Într-un context profund marcat de incertitudini şi dezechilibre, “Forbes România” propune să privim ultimii trei ani din istoria României, nu din perspectiva crizei, ci a reuşitelor.

Invitații vor lua parte la un working dinner animat de editorialişti de la “Forbes România”, alături de liderii celor mai importante companii din România. Invitat special “On Forbes Podium”: Mihai Răzvan Ungureanu, Prim Ministrul Romaniei.

Printre invitaţi se mai numără: Lucian Bode, ministrul Economiei, Petre Roman, Emil Constantinescu, Peter Imre, directorul general Adevărul Holding, dar şi diverşi oameni de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite