Prietenie imobiliară întreCarrefour şi Primăria Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a oraşului, francezii vor beneficia de sprijinul primăriei, care le va concesiona direct, în imediata apropiere a noii proprietăţi, alte cinci hectare, unde se află o întreprindere din

a oraşului, francezii vor beneficia de sprijinul primăriei, care le va concesiona direct, în imediata apropiere a noii proprietăţi, alte cinci hectare, unde se află o întreprindere din subordinea primăriei.
Pentru a avea în urbe investiţii cu renume, Primăria oraşului Iaşi este gata să bată palma cu Vinci, antreprenorul general al Carrefour în România şi să pună la dispoziţia investitorului francez cinci hectare de teren în zona industrială a oraşului. Conform specialiştilor imobiliari, preţul terenului pus la dispoziţie de primărie s-ar ridica la circa 8 milioane de euro.
Mişcarea pe piaţa imobiliară este cu atât mai importantă pentru compania franceză cu cât, în cel mai scurt timp, aceasta urmează să pună mâna pe pământ tocmai în vecinătatea celor şapte hectare achiziţionate deja, zonă unde oferta de spaţii industriale este aproape inexistentă.
Reprezentanţii Vinci au avut în acest sens mai multe întâlniri cu edilii primăriei, când şi-au şi prezentat intenţiile de dezvoltare în zonă. Pe scurt, francezii doresc concesionarea pe o perioadă de 25 de ani a celor cinci hectare aflate în proprietatea primăriei în zona numită Baza 3. Motivul este unul cât se poate de simplu. Potrivit proiectului aflat în curs de autorizare, cei de la Carrefour vor să construiască un hipermarket pe o suprafaţă de 3,5 hectare şi parcări supraetajate pe alte trei hectare.
Celelalte cinci hectare aflate în proprietatea primăriei vor fi destinate construcţiei unui Bricostore şi amenajării altor spaţii de parcare. Numai că în această locaţie îşi desfăşoară activitatea Direcţia de Servicii Publice Municipale (DSPM) şi SC Citadin, societăţi care vor trebui mutate, pur şi simplu, într-o altă parte a oraşului. Surse din rândul consilierilor locali ieşeni au precizat pentru Adevărul că parafarea oficială a concesionării terenului pentru Carrefour se va realiza abia după ce DSPM şi Citadin vor fi mutate într-o nouă locaţie.
Argumentul pentru care Primăria Iaşi mizează pe sprijinirea proiectului Carrefour din zona industrială prin concesionarea terenului dotat cu toate utilităţile necesare este unul care ţine de încasările unor sume suplimentare la bugetul local. Primarul oraşului, Gheorghe Nichita, a susţinut, de altfel, în cadrul discuţiei cu reporterii Adevărul, faptul că astfel de proiecte, cum este şi cel al Carrefour, trebuie încurajate dintr-un simplu motiv: investitorii străini de calibru au ocolit prea multă vreme Iaşiul.
"Am avut chiar la sfârşitul săptămânii o serie de întâlniri cu reprezentanţii investitorilor francezi din România, întâlniri care vor continua şi în această săptămână. Ce ne bucură în mod direct este faptul că proiectul Carrefour va avea un efect social pozitiv ce ar duce la crearea a aproximativ 2.000 de locuri de muncă pentru ieşeni", a precizat Nichita. În plus, primarul ieşean zice că primăria va realiza şi o afacere foarte bună prin concesionarea terenului.
"În zona unde funcţionează DSPM, primăria dispune de un excedent de spaţii, hale întregi care sunt în momentul de faţă în stadiu de paragină. Toată această suprafaţă aduce bugetului local mari cheltuieli fără posibilitatea de a le acoperi. Ideea este că trebuie să folosim acest teren încât să mai aducem şi bani la bugetul local din surse suplimentare", suusţine primarul Iaşiului.
Gheorghe Nichita susţiune că proiectul Carrefour este unul complet, pe lângă complexul comercial fiind amenajate şi locuri de parcare. "În urma analizării situaţiei am găsit de altfel şi varianta mutării DSPM-ului în zona incineratorului, care nu mai funcţionează încă de la începutul anilor "90. Oricum, concesionarea terenului se va face în mod cât mai transparent, iar odată proiectul pus pe picioare, Carrefour va da o altă perspectivă zonei industriale pentru că în apropiere se află atât campusul universitar, cât şi alte două cartiere
, arată Nichita.Dacă pentru cele cinci hectare de teren, dotate cu toate utilităţile necesare ridicării Bricostore, francezii se vor bucura de tot sprijinul edililor capitalei Moldovei, pentru dezvoltarea iniţială a hipermarketului Carrefour a fost necesară o investiţie de opt milioane de euro pentru achiziţionarea unui teren de aproximativ şapte hectare. Tranzacţia a fost parafată cu patronul fostei fabrici de materiale de construcţii Adimet, Ioan Prisecaru, care a vândut terenul şi imobilele societătii la care era acţionar majoritar.

Carrefour ţinteşte investiţii de 500 milioane de euro în România
Reţeaua de magazine Carrefour a fost infiinţată în 1959, în Franţa. Compania a făcut prima investiţie pe piaţa autohtonă în 2001, când a deschis primul centru comercial în Militari-Bucureşti. În momentul de faţă, francezii sunt prezenţi în Romania cu cinci hypermarketuri, din care, câte unul în Brasov şi Ploiesti, iar restul în Capitală. Conform planurilor companiei, numărul magazinelor din România urmează să ajungă la 20, investiţiile totale urmând să atingă pragul de aproximativ 500 milioane euro. Carrefour are deschise un numar total de 11.080 magazine, în 30 de ţări. La Iaşi, pe lângă investiţiile din zona industrială, compania va mai deschide un alt hipermaket la marginea oraşului. Achiziţiile celor peste 50 de hectare de teren au fost făcute integral de la o sursă privată în zona Păcurari, proiectul urmărind dezvoltarea în paralel şi a unor cartiere rezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite