Prezenţa la urne, diversiunea televiziunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de votul în bikini, atacurile politice şi suspiciunile de fraudă, care au fost la ordinea zilei pe micile ecrane pe tot parcursul zilei de duminică, televiziunile de ştiri au recurs şi la tehnici de manipulare, în funcţie de interesele politice ale fiecăreia.

Mai precis, este vorba de prezentarea cifrelor referitoare la participarea la vot. Deşi Biroul Electoral Central (BEC) prezenta regulat informaţii cu privire la acest indicator, televiziunile au venit cu propriile versiuni, care nu coincideau cu datele oficiale. Această metodă a fost aplicată mai ales în partea a doua a zilei.

Statistici de la partide

Potrivit datelor oficiale furnizate de BEC, pe data de 29 iulie la ora 10.00 s-au prezentat la urne 9,05% din români, în timp ce la ora 14.00 votaseră 21,37%. Dacă televiziunile au transmis până după-amiază doar datele remise de BEC, spre seară posturile au început să afişeze pe micul ecran şi cifre provenite din diverse surse ale partidelor. Astfel, postul România TV a anunţat la ora 15.00 că, potrivit numărătorii paralele a partidelor, 21,55% din români s-au prezentat la vot până la ora 14.00, în timp ce datele transmise de BEC pe la ora 15.30 arătau că votaseră 21,37% din oameni până la ora 14.00.

Însă discrepanţe mai mari între datele partidelor prezentate de televiziuni şi cele oficiale au apărut odată cu trecerea timpului. Astfel, postul de televiziune B1TV afişa la 20.40 o prezenţă la vot de 35% până la ora 20.00 potrivit numărătorii efectuate de PDL, în timp ce cifrele BEC indicau o prezenţă la urne de 37,67%.

Antena 3 şi România TV au furat startul

Dacă în cazul televiziunii B1TV cifrele eronate erau mai mici decât cele oficiale, Antena 3 prezenta cifre care sugerau o prezenţă mult mai mare la urne. Potrivit postului deţinut de familia Voiculescu, până la ora 23.00 votaseră circa 50,3% din români, în timp ce datele oficiale indicau la aceeaşi oră o prezenţă la vot de 45,92%, procent care după numărătoarea finală de ieri a ajuns la 46,23%. România TV, Antena 3 şi Realitatea TV au fost televiziunile care au difuzat duminică seara cifrele de la urnele de votare pe baza exit-pollurilor. Deşi datele sondajelor de opinie trebuiau date publicităţii la ora 23.00, Antena 3 şi România TV nu au respectat acest lucru, conform legii şi au furat startul.

Conform paginademedia.ro, România TV a fost prima televiziune care a prezentat datele, la 22.59, cu un minut înainte de ora stabilită prin lege. Datele au fost precedate de o numărătoare inversă, care însă s-a terminat mai devreme de ora 23.00. Antena 3 a difuzat datele de la referendum la 22.59, cu aproximativ 20 de secunde înaintea orei legale.

În urma datelor prezentate de televiziuni la ora 23.00, prezenţa la urne la ora 21.00 a fost de 44,01%, potrivit exit-pollului efectuat de Operations Research, pentru Realitatea TV.  Un alt exit-poll realizat de CCSB pentru Antena 3 indica o prezenţă la urne până la ora 21.00 de 44%. Potrivit unui exit-poll realizat de România TV, prezenţa la vot la ora 22.00 a fost de 45,5%. Reprezentanţii postului de televiziune România TV au refuzat să spună care a fost compania care s-a ocupat de realizarea sondajului de la urne. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite