Previziuni sumbre pentru Europa în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul efectuat de Bloomberg prognozează că supraîndatorarea europeană va duce la prăbuşire economică şi financiară şi tulburări sociale. Evenimente sunt aşteptate pentru anul viitor.


Majoritatea investitorilor intervievaţi de Bloomberg prevăd declanşarea unei crize economice şi recesiune în Europa, precum şi tulburări pe pieţele financiare, urmate de mişcări masive de protest din partea populaţiei afectate, în cel mult un an de zile. În plus, 72% dintre ei anticipează că în următorii cinci ani cel puţin o ţară va ieşi din zona euro. Mai mult, 40% dintre investitori se aşteaptă ca unul dintre state să abandoneze moneda unică în următoarele 12 luni.

Mai mult de o treime spun că înrăutăţirea crizei datoriilor va deteriora climatul economic la nivel global pe parcursul anului viitor. Bursele au intrat săptămâna trecută pentru prima oară în doi ani pe o pantă descendentă (bear market), iar mai mulţi lideri mondiali, printre care şi Barak Obama, au transmis conducătorilor europeni să-şi intensifice eforturile pentru redresarea situaţiei.

Dimnuarea investiţiilor în UE

Încrederea investitorilor în pieţele europene a scăzut considerabil în ultima perioadă, mult mai puţin pariind pe profitabilitatea investiţiilor în Europa. Mai puţin de 20% dintre ei consideră Europa drept cea mai bună destinaţie pentru investiţii, în timp ce 54% declară că ar alege SUA. Mai grav este că 53% consideră Europa ca fiind cea mai proastă alegere pentru derulararea unei investiţii.

Economiştii de la Pacific Investment Managemant Co., JPMorgan Chase & Co. şi Royal Bank of Scotland prevăd o reintrare a statelor din zona euro în recesiune. Comisia Europeană a anunţat azi că în luna septembrie încrederea în economie a scăzut la cel mai mic nivel de după decembrie 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite