Preţurile cresc, salariile scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majorarea TVA provoacă scumpiri în lanţ, veniturile salariaţilor se reduc de la lună la lună. August a fost a cincea lună consecutivă de decalaj dintre scumpiri şi dinamica veniturilor, iar scăderea puterii de cumpărare a devenit un fenomen cronic.

Câştigul salarial mediu net consemnat în august, de 1.339 de lei, este cu 6% (87 de lei) mai mic decât cel din ianuarie şi cu 0,7% (nouă lei) mai redus decât cel din aceeaşi lună a anului trecut, reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În acelaşi timp, preţurile au crescut, în medie, cu 5,6% în primele opt luni din acest an şi cu 7,5% în ultimele 12 luni. Concluzia este că între scumpiri şi venituri intervine un decalaj ce se adânceşte tot mai mult, slăbind puterea de cumpărare a românilor.

Statisticile oficiale arată, de altfel, că luna august a fost cea de-a 13-a din ultimele 24 şi cea de-a noua din ultimele 12 în care dinamica preţurilor a depăşit-o pe cea a salariilor. De asemenea, august este a cincea lună în care salariile au scăzut continuu faţă de media preţurilor, fenomen care ar trebui să constituie un semnal serios de alarmă atât pentru guvernanţi, cât şi pentru comercianţi.

Extremele din sectorul bugetar

În august, cele mai drastice scăderi de salarii faţă de luna ianuarie s-au regăsit în instituţiile statului. Pe de altă parte, însă, şi cele mai consistente creşteri se observă tot la stat, mai exact în companiile şi regiile naţionale.

Astfel că, dacă în administraţia publică media salariului net a scăzut de la 2.204 lei în ianuarie la 1.673 de lei în august, iar în învăţământ - de la 1.644 la 1.063 de lei, în producţia şi furnizarea de energie, gaze şi termoficare media a crescut de la 2.472 la 2.640 de lei.

Iar în sectorul de tratare şi distribuţie a apei, media salariului net a crescut cu aproape 100 de lei în acest an.Per ansamblu, media salariului real (câştiguri minus scumpiri) a crescut, în august 2010, cu 13,3% faţă de octombrie 1990 şi a scăzut cu 7,7% faţă de august 2009. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite