Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2% în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă au scăzut în luna iunie cu 0,2% faţă de mai, dar comparativ cu iunie 2011 sunt în creştere cu 5,8%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

"După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 0,3%", se arată într-un comunicat al INS.

Pe sectoarele de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în iunie faţă de mai în industria extractivă (0,9%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,2%).

La distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel cu cele din luna precedentă. În industria prelucrătoare preţurile au scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri de preţ în industria bunurilor de uz curent (0,5%), industria bunurilor de capital (0,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,3%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%), în timp ce industria energetică a înregistrat scăderi de preţuri de 1,4%.

Faţă de iunie 2011, s-au remarcat creşteri ale preţurilor, pe sectoare de activitate, la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (28,9%), în industria prelucrătoare (6,1%), în industria extractivă (4,4%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,3%).

Totodată, pe marile grupe industriale, produsele din industria energetică au consemnat un avans de 7,6%. Pe de altă parte, industrii care s-au situat cu creşteri sub nivelul înregistrat pe total au fost industria bunurilor de uz curent (5,6%), industria bunurilor de capital (4,6%), industria bunurilor intermediare (4,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,1%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite