Preţuri de criză la Târgul Imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expozanţii de la tIMOn marşează pe nevoia românilor de a avea o casă şi afişează reduceri sau facilităţi extravagante.

Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn) a debutat ieri cu cele mai mici preţuri înregistrate vreodată pe piaţa de locuinţe noi, cu reduceri de până la 50%. Mai mult, unii expozanţi au venit cu promoţii care altădată păreau incredibile: case la cheie cu preţuri sub 30.000 de euro.

O comparaţie a preţurilor afişate în această ediţie a tIMOn şi cele din ediţia din toamna trecută arată că în doar câteva luni oferta a devenit mult mai bine adaptată la posibilităţile vizitatorilor. Dacă în octombrie 2011 preţul minim promovat la tIMOn era de 31.000 de euro, iar cel maxim de 1,9 milioane de euro, în acest an ofertele pornesc de la 25.000 de euro şi ajung la cel mult 750.000 de euro.

Dezvoltatorii, între agonie şi extaz

Deşi specialiştii pieţei salută adaptarea dezvoltatorilor la cerinţele clienţilor, fenomenul este unul „îngrijorător" pe termen lung. „Nu trebuie doar să ne bucurăm de faptul că o dată pe sezon dezvoltatorii înţeleg imporţanta unui târg imobiliar şi se apropie de cumpărători prin oferte imbatabile. Peste o lună, stocul subţire de locuinţe noi va fi şi mai mic.

Mulţi văd,  puţini cumpără

Mulţi văd,  puţini cumpără

Trebuie să ne îngrijoreze faptul că în ultimii trei ani nu s-a mai construit niciun proiect de anvergură, iar stocul nu se înnoieşte. Vom ajunge să ne bucurăm de preţuri mici la apartamente învechite, iar cei care cântă prohodul dezvoltatorilor imobiliari vor fi fericiţi: nu vom mai avea locuinţe noi la preturi adaptate nevoilor pieţei, ci vom avea locuinţe vechi la preţurile pe care cumpărătorul le poate oferi", a spus Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, în conferinţa de deschidere a târgului.

Cererea a scăzut la jumătate

Cererea de locuinţe s-a înjumătăţit de la declanşarea crizei economice, la sfârşitul anului 2007, deşi preţurile au scăzut la fel de mult în acest interval.

„Proprietarii au scos la vânzare în Bucureşti cu 15% mai multe locuinţe decât totalul ofertei promovate în 2007 şi cu 24% mai multe decât anul 2006, deşi preţurile solicitate astăzi sunt cu peste 50% mai mici decât preţurile din momentul de maxim înregistrat la sfârşitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este, de asemenea, la mai puţin de 50% faţă de cel din 2006-2007.

Aceste cifre arată că evoluăm într-o piaţă dominată de cumpărători, care sunt net favorizaţi în procesul de negociere şi achiziţie", se arată într-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, prezentat ieri la tIMOn. Potrivit administratorilor portalului, 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vânzare la jumătate de preţ, iar pe piaţă este supraofertă, astfel că acesta este „un moment bun" pentru achiziţia de locuinţe.

Turul proiectelor rezidenţiale  tIMOn va oferi gratuit vizitatorilor târgului, în zilele de sâmbătă şi duminică, turul ansamblurilor rezidenţiale. Proiectul, derulat sub marca Proiecte Tour, este dezvoltat în parteneriat cu portalul proiecte.biz şi va oferi posibilitatea vizitatorilor tIMOn să vizoneze toate proiectele expuse la târg. Plecarea se face din incinta tIMOn.

"Trebuie să ne îngrijoreze faptul că în ultimii trei ani nu s-a mai construit niciun proiect de anvergură.''
Vlad Vlăsceanu director tIMOn

Ce oferte afişează expozanţii

Bursa de imobile. Pentru prima dată la un târg imobiliar, vizitatorii au posibilitatea de a-şi vinde, schimba sau doar „upgrada" locuinţa. Ei beneficiază de serviciile profesioniste ale unui broker imobiliar.
- Premiu special pentru primul cumpărător. Prima persoană care va achiziţiona o locuinţă din cadrul tIMOn va fi răsplătită de cel mai mare producator de plăci ceramice din Europa, Kai Ceramics, cu o baie complet amenajată din colecţia Elements - ultima inovaţie din domeniul plăcilor ceramice.
- Locuinţe noi cu preţuri sub 30.000 de euro, pentru prima oară în istoria pieţei ansamblurilor de locuinţe.
- Case în faza de proiect. Un ansamblu de 42 de locuinţe cu una şi două camere, amplasat în zona Drumul Taberei, cu finalizare în luna mai. Preţurile propuse pornesc de la 43.500 de euro pentru o garsonieră şi ajung la aproape 70.000 de euro, ceea ce înseamnă circa 1.000 de euro pe metru pătrat.
- Case din clasa mini. În categoria proiectelor de mici dimensiuni intră o serie de imobile promovate în zona de sud a Capitalei, unde preţurile pornesc de la 22.000 de euro în Şoseua Olteniţei (intrarea în Popeşti Leordeni), pentru o garsonieră şi ajung la 125.000 de euro pentru o casă de tip duplex de 148 de metri pătraţi.
- Marje de preţuri. Cea mai mare parte a ofertei de la târg se încadrează în marja de preţ de 35.000-50.000 euro pentru garsoniere, 50.000-70.000 pentru două camere şi 80.000-120.000 euro pentru apartamente cu trei camere.
- tIMOn este deschis până duminică şi poate fi vizitat între orele 10.00 şi 20.00.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite