Preţul zahărului brut doboară recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile îndulcitorului au atins marţi nivelul maxim din ultimii 30 de ani, pe fondul speculaţiilor că producţia mondială din acest an va fi sub aşteptări.Producătorii au diminuat cantităţile vândute de zahăr, aşteptând ca preţul să crească şi mai mult.

Contractele futures pentru zahăr brut s-au ridicat marţi la maximul ultimilor 30 de ani din cauza temerilor că producţia mondială va fi sub aşteptări.

Citiţi şi:

Investiţii pentru zahăr ieftin, la Bod

Aproape 5.000 de medieşeni primesc ajutoare de la Uniunea Europeană

Mai mult, hotărârea Indiei de a exporta sau nu acest produs, statul fiind cel de-al doilea producător de zahăr din lume, după Brazilia, va influeţa semnificativ pieţele internaţionale. Autorităţile indiene vor lua o decizie la jumătatea acestei luni.

Exporturile indiei, esenţiale pentru pieţe

De asemenea, la scumpirea bunului de consum a contribuit şi deprecierea dolarului, informează Reuters. „Există incertitudini privind exporturile Indiei din 2010 - 2011, iar rezervele mondiale sunt relativ reduse", a declarat Andrei Kriuchenkov, manager de fond la VTB Capital, citat de Reuters. 

Cotaţiile pe piaţa futures pentru contractele de zahăr brut cu livrare în martie au crescut cu 2,7%, adică 0,8 cenţi. Anterior, acestea au atins nivelul maxim din ultimii 30 de ani, ajungând la 67,54 cenţi pe kilogram.

Mulţi analişti se aşteaptă ca Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, să obţină o cantitate mai mică de îndulcitor în 2011, anticipând un deficit comercial mondial încă din primul trimestru al anului viitor. Potrivit declaraţiilor lui Sharad Pawar, ministrul Agriculturii din India, producţia de zahăr a statului din intervalul octombrie 2010 -  septembrie 2011 va atinge un nou record, ajungând la 25 de milioane de tone.

„Pe frontul zahărului, veştile din acest an sunt bune, suprafeţele plantate cu trestie-de-zahăr ajungând la un nivel-record", a spus Pawar. Astfel, pentru prima dată, India, cel mai mare consumator de zahăr din lume, nu numai că-şi va acoperi cererea internă (estimată la 23 de milioane de tone pentru acest an), ci va înregistra şi excedent.

În intervalul octombrie 2009 - septembrie 2010, India a produs 19 milioane de tone de zahăr, cu cinci milioane de tone mai mult decât în 2008. Pawar a declarat anterior că Guvernul de la New Delhi ar putea lua în considerare să exporte surplusul, dar numai după evaluarea cererii şi a ofertei interne.

Cu toate că nu există o restricţie oficială pentru exporturile de zahăr, guvernul indian nu a mai emis licenţe pentru livrările externe din 2009.

Brazilia se aşteaptă la deficit mondial

De cealaltă parte, Brazilia se aşteaptă la o majorare a exporturilor de zahăr „din cauza unui deficit mondial, mai ales în India", potrivit unui raport guvernamental emis în aprilie. Astfel, oficialii se bazează pe creşterea producţiei interne la 40,7 milioane de tone, dintre care 28,4 milioane de tone sunt destinate exporturilor, cu 4,1 milioane mai mult decât anul trecut. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite