Preţul petrolului, noua ameninţare pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea ţiţeiului reprezintă cel mai mare risc pentru economia mondială şi are potenţialul de a deveni „noua Grecie“.

În timp ce investitorii stau cu ochii pe criza datoriilor de stat din Europa şi analizează toate scenariile şi impactul acestora asupra economiei, un risc mult mai grav s-a conturat în ultima perioadă, spun economiştii. Scumpirea petrolului s-ar putea dovedi un dezechilibru suficient pentru a deraia revenirea la nivel mondial.

Scumpirea petrolului a înlocuit Grecia ca sursă de anxietate pentru investitori, se arată într-un raport al HSBC, cel mai mare grup bancar din lume, în care acest factor de risc este numit „noua Grecie".Deja, scumpirea ţiţeiului a început să se reflecte în preţurile de la pompă. În mod normal, preţul benzinei creşte la 30-45 de zile în urma scumpirii barilului de ţiţei, adica durata ciclului de rafinare.

Temerile privind scăderea livrărilor, precum şi ameninţările Teheranului de a bloca Strâmtoarea Ormuz (prin care trece anual 20% din totalul de petrol tranzacţionat la nivel mondial) au dus preţul petrolului la peste 124 de dolari pe baril.

Barilul de petrol, de la 120 la 200 de dolari

Dacă statul iranian va duce la capăt ameninţarea de a bloca Strâmtoarea Ormuz, prin care trece aproximativ o cincime din totalul ţiţeiului transportat anual la nivel mondial, preţul petrolului va creşte cu 50%, spun specialiştii din energie, Ţiţeiul de tip Brent, tranzacţionat pe bursa londoneză (referinţa la nivel mondial), se vinde acum cu aproximativ 120 de dolari pe baril, cu aproximativ 10 dolari mai scump faţă de cotaţiile din aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă preţurile vor continua să crească, putând depăşi chiar orice maxim istoric.

„Luaţi în considerare cotaţii de 150 sau chiar 200 de dolari pe baril", se arată în raport. Şi japonezii de la Nomura atrag atenţia că preţul petrolului se află într-o zonă periculoasă şi că poate da peste cap bursele de valori şi pieţele financiare din întreaga lume. Austriecii de la Erste Group avertizează că „intensificarea crizei din Iran ar putea ridica preţul la 150-200 de dolari", după care acesta se va stabiliza la 123 de dolari pe baril.

„În timp ce toată lumea se concentrează pe Grecia, un risc mai mare este scumpirea petrolului", spune Frederic Neuman, copreşedinte al departamentului de cercetări privind piaţa asiatică al grupului bancar HSBC. „Dacă preţul ţiţeiului continuă să crească, va anihila revenirea pe care o observăm acum în SUA şi va afecta exporturile statelor asiatice", continuă acesta, citat de CNBC.

FMI: Suntem încă în zona periculoasă

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că preţul ridicat al petrolului reprezintă o ameninţare pentru economia mondială, cerându-le liderilor din întreaga lume să analizeze tensiunile dintre Vest şi Iran. „Un nou risc apărut la orizont, sau poate nu la orizont, ci chiar în faţa noastră, este preţul ridicat al petrolului", a declarat David Lipton, director-adjunct al Fondului. „Situaţia din Iran este un risc la care ar trebui să ne gândim. Estimarea noastră este că economia globală nu a ieşit încă din zona de pericol", a adăugat Lipton.

SUA ar putea apela la rezervele strategice

Declaraţiile oficialului FMI au venit la scurt timp după ce Timothy Geithener, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că Washingtonul analizează circumstanţele pentru a decide dacă situaţia cere sau nu accesarea rezervei strategice de petrol a SUA pentru a compensa întreruperea furnizării de petrol iranian.

„Dacă preţul va ajunge la 140 de dolari pe baril anul acesta, scumpirea anuală va fi de 30%. Din moment ce preţul petrolului acţionează ca o taxă asupra activităţii economice, creşterea va fi cea mai afectată", spune Neu­mann. Fiecare scumpire de 10 dolari a barilului de ţiţei „taie" 0,9 puncte procentuale din creşterea economică a SUA, potrivit estimărilor. La nivel mondial, aceeaşi scumpire diminuează cu 0,4 puncte procentuale nivelul creşterii economice. 

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite