Preţul locuinţelor noi nu se opreşte din cădere - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre preţul locuinţelor noi, salariile adjuncţilor din firmele de stat sau dezvoltarea resurselor de gaze. Printre alte subiecte, BCR duce la Chişinău clauzele interzise la creditele din România, iar moneda unică s-a depreciat faţă de dolar.

Preţul locuinţelor noi nu se opreşte din cădere.  În condiţiile în care cele mai multe dosare depuse pentru „Prima Casă 2” sunt pentru locuinţele construite înainte de 2008, iar cumpărătorii nu mai bat la fel de des la uşa dezvoltatorilor, aceştia din urmă sunt nevoiţi să tot reducă din preţuri pentru a nu rămâne cu apartamentele nevândute. Preţurile la apartamentele noi continuă să scadă, astfel că în luna aprilie acestea s-au redus cu 1,9% faţă de luna martie, cea mai mare scădere, de 4,4%, fiind înregistrată la apartamentele cu patru camere, iar cea mai mică scădere, de 0,9% a fost observată la cele cu trei camere, potrivit Money.

Adjunctii din firmele de stat au salarii mai mari decat sefii lor.  Directorii generali din companiile de stat au salarii mai mici decat directorii care se afla in subordinea lor, acest lucru fiind posibil in contextul in care salariile sefilor sunt plafonate inca de anul trecut la nivelul unui secretar de stat, in timp ce adjunctii sunt remunati in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca. Sefii companiilor de stat mai pot primi la sfarsitul anului sumele acordate prin intermediul contractelor de mandat, care si ele au fost plafonate anul acesta la 87, scrie Ziarul Financiar.

Dezvoltarea resurselor de gaze tripleaza costurile pentru Nabucco.
Costurile totale ale proiectului Nabucco, incluzand dezvoltarea de campuri gazeifere pentru aprovizionarea gazoductului, ar putea ajunge la 25 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decat costurile de constructie ale con­duc­tei, potrivit Bloomberg. Constructia gazo­duc­tului este estimata la 7,9 miliarde de euro de consortiul Nabucco, din care face parte si Ro­mania, prin intermediul companiei de stat Trans­gaz, potrivit Fianciarul.

BCR duce la Chişinău clauzele interzise la creditele din România. Bănci cu nume sonore pe plan mondial îşi leapădă bunele moravuri imediat ce trec graniţa într-o ţară mai puţin dezvoltată, conform conso.ro. Aşa au făcut şi băncile străine care au poposit pe la noi, iar modelul a fost asimilat şi de băncile româneşti. Este şi cazul BCR Chişinău, care impune clienţilor clauze contractuale interzise de ceva timp în România. Românii încă mai sunt revoltaţi că bănci străine renumite la nivel internaţional nu au acelaşi grad de corectitudine faţă de clienţi atunci când ajung în România, scrie Curierul Naţional.

Temerile nu părăsesc piaţa valutară. Moneda unică s-a depreciat ieri faţă de dolar, pe pieţele externe, din cauza temerilor legate de faptul că pachetul de sprijin pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru Grecia, în sumă de 110 miliarde de euro, nu va primi aprobarea unor state din zona euro. Euro s-a depreciat la 1,3227 do-lari la ora 7:03 a.m., pe piaţa din New York, de la 1,3294 dolari la sfârşitul săptămânii trecute, notează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite