Preţul laptelui de la vacă până la raft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un litru de lapte ajunge să fie de patru-cinci ori mai scump pe drumul pe care îl parcurge de la fermă la supermarket. În tot acest proces, perdanţii sunt producătorii şi consumatorii. Primii muncesc mult şi câştigă puţin, iar ultimii plătesc un preţ mare pentru un litru de lapte.

Printre crescătorii de vaci de lapte este o nemulţumire permanentă legată de preţul laptelui. O privire de ansambu arată că laptele pleacă de pe poarta fermei la un anumit preţ şi ajunge la consumator la un preţ de patru sau cinci ori mai mare, în funcţie de calitatea şi caracteristicile laptelui. Petru Ianc este un mic fermier din localitatea timişeană Voiteg. În prezent, cultivă 60 de hectare de pământ şi creşte 27 de vaci, dintre care 18 cu lapte. Pe lângă microfermă, Ianc are doi angajaţi care se ocupă de îngrijirea animalelor, el având în grijă asigurarea furajelor.

Lapte mai ieftin ca apa

Petru Ianc vinde o parte din lapte localnicilor, cu 2 lei litrul, dar cele mai mari cantităţi le livrează unui procesator, care oferă 95 de bani pe litru. „Vara trecută l-am dat cu 76 de bani, chiar şi cu 70. În ianuarie a fost 88 de bani, acum e 95", spune agricultorul. Acesta susţine că, dacă ar avea un preţ corect plătit pentru un litru de lapte, nici nu i-ar mai trebui subvenţie de la stat. „Ca să te dezvolţi şi să reuşeşti să faci ceva, preţul ar trebui să fie de 2,5 lei pe litru. E mai greu de produs sau de procesat şi de vândut?

Eu sunt unul singur care produc, în rest, unul e la colectare, altul la transport, unul la procesare, încă unul la vânzare", susţine fermierul, care mărturiseşte că nu a făcut niciodată calcule pentru a stabili profitul. La capătul celălalt al judeţului funcţionează o fermă de 600 de vaci, dintre care 300 dau lapte, aproximativ patru tone pe zi. Fiind o fermă mare, tehnologizată, producătorul poate negocia mai uşor preţul, iar de aici laptele pleacă la un preţ de 1,2 lei pe litru.

Fiecare câte puţin

Reprezentanţii procesatorilor susţin că atunci când se vorbeşte de preţul laptelui la raft trebuie specificat tipul laptelui despre care este vorba: lapte UHT, pasteurizat, lapte cu conţinut de grăsime de 1,5 la sută sau 3,5 la sută, mod de prezentare, ambalaj sau marcă, pentru că preţul final este determinat de aceste detalii. De asemenea, procesatorii susţin că diferenţele de preţ dintre ferme şi raft reies din costurile pe care le implică procesul de industrializare a laptelui. În acelaşi timp, TVA are un cuvânt important de spus.

„În afara impozitelor directe care se regăsesc în preţul final, 24% din valoarea preţului plătit de consumator la raft reprezintă doar TVA", a arătat preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Carmen Solomonescu. Potrivit acesteia, din toate analizele reiese că nu procesatorii sunt cei care păstrează cea mai mare parte a câştigului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite