Preţul gazelor din România, judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Ardeal utilizează cele mai ieftine gaze, iar cei din Moldova plătesc mai mult, dar consumă mai puţin.

Gazele naturale au o calitate diferită de la judeţ la judeţ, prin urmare şi un preţ diferit. Din 2008, gazele nu se mai facturează în metri cubi, ci în unităţi energetice, adică în kWh, în funcţie de calitatea lor, denumită puterea calorifică superioară - de exemplu, cât gaz trebuie să arzi ca să încălzeşti acelaşi ibric cu apă.

Astfel că, pe lângă volumul de gaze consumat, pe factură se ia în calcul şi calitatea, iar consumul final se stabileşte înmulţind volumul de gaze utilizat cu puterea calorifică. Pe teritoriul României, puterea calorifică a gazelor se încadrează între 9,7 şi 11,8 kWh pe metru cub, cu o medie de 10,6 kWh pe metru cub. Valorile variază zilnic şi sunt stabilite de Transgaz.

Moldovenii şi ardelenii, la poluri opuse

Calitatea gazelor diferă în funcţie de zăcământul de unde provin resursele, iar cele ruseşti au o putere calorifică mai mare, de peste 11 kWh pe metru cub.

Click pe foto pentru a vedea preţul gazelor în fiecare judeţ al ţării



Cele mai bune gaze, dar şi cele mai scumpe sunt în zona Moldovei, în judeţe precum Vrancea, Neamţ şi Bacău, unde puterea calorifică ajunge şi la 11,8 kWh pe metru cub, cum este cazul oraşului Adjud. În schimb, cele mai ieftine gaze sunt în vestul şi centrul ţării (Arad, Bihor, Sibiu, Braşov, Prahova). Explicaţia este că în Transilvania sunt cele mai mari zăcăminte de gaze din ţară, astfel că ardelenii consumă cu predilecţie gaze autohtone. Cea mai mică putere calorifică - 9,7 kWh pe metru cub - se găseşte în unele localităţi din judeţul Prahova.

Preţul reglementat, exprimat în kWh, este de 96,48 lei pentru clienţii E.ON România, adică cei din jumătatea de nord a ţării, şi de 96,2 lei pentru cei arondaţi furnizorului GDF Suez Energy România (partea de sud).

image

Prin urmare, preţul mediu al unui metru cub de gaze este de 1,019 lei pentru E.ON România şi de 1,022 lei pentru clienţi GDF Suez. În medie, o gospodărie consumă circa 1.500 de metri cubi de gaze pe an, din care 300 pe lună în sezonul rece. Astfel, un client casnic plăteşte, în medie, 1.530 de lei pe an.

Cine este avantajat

La acelaşi volum de gaze consumat, un locuitor din zonele cu cea mai mică putere calorifică plăteşte 1.402 lei pe an, iar unul din localitatea cu cea mai bună calitate a gazelor dă 1.707 lei pe an.

Cei doi furnizori mari de gaze pentru populaţie, E.ON şi GDF Suez, arată că acest sistem de tarifare este în avantajul consumatorului.

„Pentru că sursele de provenienţă ale gazelor naturale sunt diferite (din producţia naţională sau din import), există mici diferenţe de calitate. Interesul consumatorului este acela de a avea un raport calitate/preţ corespunzător şi, de aceea, în Uniunea Europeană măsurarea consumului în kWh este deja un standard", spun cei de la GDF Suez.

„Adoptarea acestei măsuri are în vedere un tratament corect al tuturor consumatorilor, datorită faptului că se va plăti strict energia rezultată din arderea gazelor naturale (kWh), şi nu volumul de gaze naturale consumate", arată şi reprezentanţii E.ON.

Trecerea la facturarea gazelor în funcţie de puterea lor calorifică îi avantajează pe cei cu gaze de slabă calitate, întrucât aceştia consumă o cantitate mai mare pentru acelaşi rezultat, deci plăteau mai mult după vechea metodă.

Populaţia plăteşte acelaşi preţ din 2009

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici nu a mai fost modificat de la 1 iulie 2009. La acea dată, gazele s-au ieftinit cu 5% pentru populaţie. În schimb, pentru consumatorii industriali, preţul a crescut cu 10% în iulie 2011, cu 8% în octombrie 2011 şi cu 5% la 1 ianuarie 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite