Preţul electricităţii, bombă cu ceas
0Obligaţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană pentru limitarea poluării vor creşte tarifele la energie în următorii ani. Populaţia ar putea simţi un şoc al preţurilor la energie în anul 2013, când centralele vor plăti pentru toată cantitatea de emisii poluante.
Măsurile luate la nivelul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor poluante pun presiuni enorme asupra costurilor de producere a energiei - industrie responsabilă de cantitatea cea mai mare de emisii de gaze cu efect de seră.
Măsurile constau în obligativitatea poluatorilor de a achiziţiona câte un certificat de emisii pentru fiecare tonă de dioxid de carbon. Aici se adaugă şi stimulentele acordate producătorilor de energie din surse regenerabile pentru ca acestea să reprezinte 20% din consumul brut de electricitate în 2020.
România este direct vizată de aceste scumpiri, în condiţiile în care 40% din producţia de energie este pe bază de cărbune, cea mai poluantă resursă. „Costurile de mediu vor duce la o creştere semnificativă a preţului energiei din 2013, când permisele de emisii vor trebui cumpărate integral", a declarat directorul general al Direcţiei Generale de Politici Energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Săndulescu, într-o conferinţă Focus Energetic.
România, alături de alte state, printre care Germania şi Polonia, a susţinut scăderea graduală a permiselor pentru sistemul energetic, tocmai pentru a nu exista o explozie a tarifelor finale.
Cărbunele, principalul vinovat
Dacă termocentralele vor trebui să plătească pentru tot ce poluează, preţul energiei produse din cărbune va fi de două ori mai mare, ceea ce va duce la scumpiri semnificative pentru populaţie. Potrivit lui Săndulescu, cărbunele se scumpeşte cu circa 10% anual, deşi românii nu au simţit acest lucru până acum datorită tarifelor stabilite de autoritatea de reglementare.
Totodată, preţul electricităţii va fi afectat şi de ponderea din ce în ce mai mare a energiei regenerabile, care este de două ori mai scumpă decât cea clasică din cauza stimulentelor acordate investitorilor.
Verde, dar scump
România s-a angajat în faţa Uniunii Europene ca energia verde să reprezinte 24% din consumul brut în anul 2020. Legislaţia prevede acordarea unor certificate verzi investitorilor în energia regenerabilă, documente care pot fi valorificate separat, pe o piaţă specializată.
Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze aceste certificate, proporţional cu energia comercializată, astfel că preţul energiei regenerabile este compus, pe lângă costurile propriu-zise, de preţul certificatelor verzi şi de penalităţile pe care furnizorii trebuie să le plătească dacă nu îşi ating cota de certificate.
InterAgro cere gaze ieftine
Grupul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, solicită modificarea legii gazelor astfel încât combinatele chimice să achiziţioneze gaze de producţie internă nu doar până în octombrie, cum prevede legislaţia actuală, a declarat Marin Mirea, consilier în cadrul companiei. „Gazele folosite de industria chimică să fie identificate separat în lege, iar preţul să fie cel de producţie internă. Din totalul costurilor noastre, 70% reprezintă achiziţia gazelor", a mai spus Mirea.