Preţul caselor şi al vilelor continuă să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi preţurile apartamentelor par să se stabilizeze, casele şi vilele construite după 1990 în marile oraşe au continuat să se ieftinească în primul trimestru al acestui an, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

Cea mai mare scădere a preţurilor caselor, de 7,2%,  s-a înregistrat în Constanţa, preţul mediu cerut pentru o vilă ajungând la 1.007 euro pe metru pătrat. Astfel, o vilă de 120 de metri pătraţi ar putea fi cumpărată cu 120.840 de euro, însă pot fi găsite şi case mai accesibile. De exemplu, la periferia oraşului, într-un cartier rezidenţial, o vilă de cinci camere dispuse pe 140 de metri pătraţi a scăzut până la 95.000 de euro. Şi mai departe, în localităţile din jurul Constanţei, preţul mediu al caselor a ajuns chiar la 850 de euro pe metru pătrat.

Iaşi şi Timişoara, cele mai mici preţuri

Deşi în Constanţa s-au înregistrat cele mai mari scăderi de preţ, oraşul ocupă doar locul patru în topul celor mai accesibile imobile. Cele mai avantajoase oraşe ca accesiblitate a preţurilor caselor sunt Iaşi şi Timişoara. De exemplu, o casă construită după 1990 în Iaşi, care are o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, a fost scoasă la vânzare la un preţ sub 80.000 de euro, preţul mediu pe metru pătrat coborând la 645 de  euro.
În mod similar, în Timişoara, preţul mediu pe metru pătrat a atins 846 de euro, un imobil cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi fiind vândut cu puţin peste 100.000 de euro.

Capitala, după Constanţa în topul ieftinirilor

Bucureştiul a înregistrat ieftiniri de 3,7% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, preţul mediu pe metru pătrat ajungând la 1.367 de euro. Aşadar, preţul mediu al unei case de 120 de metri pătraţi atinge în prezent valoarea de 164.000 de euro. Deşi în Capitală regăsim cele mai scumpe vile şi case, în zonele marginale se pot achiziţiona proprietăţi mai ieftine. În cartierul Roşu, spre exemplu, o vilă cu cinci camere finalizată în 2010, cu o suprafaţă utilă de 180 de metri pătraţi, a fost scoasă la vânzare la un preţ de 110.000 de euro.

Numai în Braşov mai cresc preţurile

Braşovul este singurul mare oraş din România în care preţurile caselor şi vilelor au crescut, aceste imobile fiind cu 4% mai scumpe faţă de ultimul trimestru al lui 2010. Preţul mediu pe metru pătrat este aici 971 de euro în prezent, o casă de 120 de meri pătraţi ajungând la aproximativ 116.000 de euro. În orice caz, casele şi vilele din localităţile învecinate Braşovului sunt mai ieftine, ajungând la 790 euro pe metru pătrat.
 
Casele, în competiţie cu apartamentele

Din punct de vedere al preţurilor, în localităţile din vecinătatea marilor oraşe şi în zonele limitrofe, „casele pot reprezenta o alternativă la oferta de apartamente noi“, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Astfel, din cauza cererii scăzute înregistrate de case şi vile, preţurile proprietăţilor au scăzut atât de mult în zonele periferice şi în apropierea marilor oraşe, încât au ajuns să concureze cu oferta de apartamente noi mari, de trei sau patru camere, din oraş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite