Pretul produselor din carne de porc ar putea creste cu 10%
0Asociatia Romana a Carnii (ARC) a anuntat ca produsele din carne de porc s-ar putea scumpi cu peste 10% de la inceputul anului viitor, in conditiile in care regimul taxelor vamale la importul materiei
Asociatia Romana a Carnii (ARC) a anuntat ca produsele din carne de porc s-ar putea scumpi cu peste 10% de la inceputul anului viitor, in conditiile in care regimul taxelor vamale la importul materiei prime nu va fi liberalizat. ARC a propus Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului reducerea pana la anulare, incepand din 2004, a taxelor vamale la importurile de carne de porc - carcasa, piese, precum si diverse portiuni ale carcasei. "In prezent exista o stabilizare a pretului produselor din carne de porc pe piata, pana la sfarsitul anului neexistand motive pentru scumpirea acestora", ne-a declarat Sorin Mina, vicepresedintele ARC. La ora actuala, taxele vamale la importurile de carne si piese de porc sunt de 20%. Exceptie face Polonia, pentru care taxa vamala este de 45% la importul de carne in carcasa, masura luata pentru a proteja crescatorii romani. Directorul executiv al ARC, Mihai Visan, a declarat miercuri la o conferinta de presa ca, in conditiile reducerii taxelor la importuri, este posibila mentinerea preturilor la un nivel constant, iar vanzarile procesatorilor ar creste, profitul urmand sa fie folosit pentru realizarea de investitii. In luna octombrie, Guvernul a decis anularea pana la sfarsitul acestui an a taxelor vamale aferente importurilor unor diverse portiuni ale carcasei de porc, pentru stoparea cresterilor de preturi. Pentru sfarsitul anului, procesatorii estimeaza ca preparatele din carne vor putea fi cumparate la preturi similare celor din aceeasi perioada din 2002, pretul mediu ridicandu-se la circa 70.000 lei/kg.