Pretul painii va creste numai dupa sarbatorile de iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Daca in 2002 au pierdut 21 de milioane de euro, pentru 2003, agentii economici din morarit si panificatie prognozeaza pierderi de 50 milioane euro * La carnea de porc, deocamdata nu exista motive pentru cresterea pretului nici in viu, nici in carcasa

Liberalizarea importului de grau a contribuit la mentinerea pretului painii de catre agentii economici din morarit si panificatie care, in momentul de fata, sunt in proportie de suta la suta privati, a declarat ieri, la Ministerul Agriculturii, Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN. Concurenta neloiala, mai bine spus piata neagra, pe de o parte, si cresterea substantiala a pretului graului pe piata internationala, pe de alta parte, fac insa ca 40% dintre morari si brutari sa lucreze inca in pierdere. Presedintele celuilalt patronat din acest domeniu, ANAMOB, Viorel Marin, a declarat ca daca in 2002, la nivelul tarii aceste pierderi au insumat circa 21 milioane de euro, pentru acest an, agentii economici din morarit si panificatie prognozeaza pierderi de aproximativ 50 milioane euro, din care 20 milioane euro numai din diferenta de pret a graului pe care acestia trebuie sa-l returneze la rezerva de stat. Ca urmare, cresterea pretului la paine, care in Romania este de 5-6 ori mai mic decat in tarile UE (dar si salariile sunt de cateva ori mai mici la noi - n.n.), va fi inevitabila. Cei doi reprezentanti ai patronatelor amintite sustin insa ca producatorii nu vor mari pretul acum, inainte de sarbatorile de iarna, dar dupa 1 ianuarie 2004, acest lucru se va produce. Cu cat va creste pretul, aceasta depinde de fiecare agent economic, de zona in care activeaza, de costurile proprii de productie etc. Reprezentantii MAPAM spun insa ca vor mentine subventiile atat la samanta, cat si la productia de grau, ca vor efectua gratuit tratamentele antidaunatori si, avand in vedere ca anul viitor se anunta a fi unul normal din punct de vedere climateric, fara perioade prelungite de seceta, pretul painii va creste mai putin, chiar si dupa 1 ianuarie 2004. Pana una-alta, pe piata mondiala, pretul graului continua sa creasca datorita deficitului balantei productie/consum si a diminuarii constante a stocurilor. In schimb, la carnea de porc, reprezentantii patronatului spun ca nu exista deocamdata motive pentru cresterea pretului nici la porci vii, nici la carnea in carcasa. "In functie de calitate, pretul la carcasa oscileaza intre 52.000 lei si 67.000 lei/kg", declara presedintele acestui patronat, Sorin Minea. Acesta spune ca, pentru prima oara in ultimii ani, producatorii de carne sunt "aproape multumiti" pentru faptul ca au trecut pe profit. Si in acest domeniu, MAPAM va continua subventionarea crescatorilor, si anume va aloca cate 7.000 lei pe kilogramul de carne de porc la sacrificare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite