Preţul gazelor naturale, umflat de evoluţiile cursului valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distribuitorii încasează în plus câteva zeci de milioane de lei din cauza cursului dolarului folosit de ANRGN Clienţii captivi de gaze naturale, în principal cei casnici, plătesc cu

Distribuitorii încasează în plus câteva zeci de milioane de lei din cauza cursului dolarului folosit de ANRGN

Clienţii captivi de gaze naturale, în principal cei casnici, plătesc cu circa 60 lei mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze din import. Diferenţa este dată de cursul folosit de ANRGN la calculul preţului gazelor din import şi aduce, potrivit calculelor noastre, încasări suplimentare de peste 35 milioane lei (circa 10 mil. euro) în conturile distribuitorilor de gaze.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), în evaluarea cursului de schimb utilizat în calculul costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import pentru primul trimestru al anului 2007, au fost luate în calcul "cotaţiile futures pentru rata de schimb RON/USD şi RON/Euro, înregistrate la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu, precum şi tendinţele de evoluţie, înregistrate în ultima perioadă", fără a preciza cursul folosit.

Cotaţiile BNR însă au indicat o scădere semnificativă a valorii medii a monedei americane începând cu luna noiembrie 2006, de la 2,7 lei, până la 2,58 lei, în decembrie 2006, valoare care, în linii mari, s-a păstrat în lunile ulterioare. Pentru 1 martie 2007, de exemplu, cursul anunţat de BNR este de 2,57 lei/USD.

Cursul a scumpit gazele cu 4%-5%

ANRGN a estimat pentru primul trimestru o valoare a importurilor de 300 dolari/mia de metri cubi, respectiv de 840 lei/mia de metri cubi, deci a folosit un curs de 2,8 lei/USD. Cantitatea de gaze importată în primul trimestru pentru a acoperi piaţa reglementată a consumatorilor captivi (în speţă casnici) a fost de 596 milioane metri cubi, potrivit estimărilor ANRGN. Luând în calcul însă cotaţia medie a dolarului înregistrată de la începutul anului, de 2,6 lei/USD, înseamnă că o mie de metri cubi de gaze aduse din import a costat în realitate circa 780 lei. Din diferenţa de 60 de lei/mia de metri cubi, rezultă că distribuitorii de gaze naturale au un câştig estimativ de peste 35 milioane de lei.

Costul de achiziţie a gazelor are o pondere de circa 70% din preţul final perceput de distribuitori. Un calcul al nostru, neconfirmat de ANRGN, arată că, la un preţ al importurilor de 780 lei/1.000 metri cubi, tarifele finale pentru populaţie, la o mie de metri cubi, ar fi fost cu 4%-5% mai mici.

58% din gaze provin din producţia internă

Producţia de gaze naturale a României acoperă circa 60% din necesarul de consum al ţării, de circa 17,5 miliarde metri cubi pe an, diferenţa fiind acoperită din importuri. Pentru că producţia internă se vinde la un preţ mult mai mic decât cel al importurilor, prin reglementări ANRGN toţi furnizorii sunt obligaţi să facă livrări "la coş", adică să asigure 40% din cantităţile necesare din import, indiferent dacă este vorba de furnizare pe piaţa liberă sau pe cea captivă.

Gradul de deschidere a pieţei de gaze a ajuns, la finele anului trecut, la 52,6%, ceea ce înseamnă că acest procent din consumul de gaze a fost tranzacţionat pe piaţa liberă. Diferenţa s-a vândut către consumatorii captivi, la preţuri stabilite de ANRGN.

Recuperare ulterioară a diferenţelor de costuri

Atunci când se va face regularizarea, la sfârşit de an, diferenţele vor fi returnate spre consumator, a declarat, pentru Adevărul, directorul de Preţuri şi Tarife al ANRGN, Gabriel Sîrbu. "Pentru că noile preţuri trebuie stabilite cu o lună înainte, facem o evaluare a costurilor, care în realitate pot fi mai mici sau mai mari, inclusiv pentru achiziţie, transport sau impozit. Până şi cantităţile pot suferi modificări, de exemplu iarna asta ne-a dat peste cap. Diferenţele între costurile efectiv înregistrate de operatori şi cele estimate de noi se cumulează şi se introduc în calcul pentru anul următor. Astfel, tarifele distribuitorilor vor fi mai mici sau mai mari", a explicat Sîrbu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite