Preţul gazelor din România, la jumătatea mediei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii plătesc pentru gazele naturale un preţ inferior comparativ cu majoritatea statelor europene. Este adevărat, însă, că nivelul mediu al salariilor în România este de peste opt ori mai

Românii plătesc pentru gazele naturale un preţ inferior comparativ cu majoritatea statelor europene. Este adevărat, însă, că nivelul mediu al salariilor în România este de peste opt ori mai mic faţă de media statelor din zona euro.
Dacă în România preţul gazelor este de 260,86 euro pe mia de metri cubi, adică peste echivalentul unui salariu mediu pe economie, în statele vestice preţul pe mia de metri cubi este de câteva ori mai mic faţă de nivelul salariilor. Spre exemplu, în Marea Britanie unul dintre primii cinci producători la nivel mondial de gaze naturale, preţul pentru consumatorii casnici este de 397 euro pe mia de metri cubi. Comparativ, salariul mediu brut depăşeşte 3.000 de euro.
Facturarea gazelor naturale, în majoritatea statelor europene, se realizează în unităţi energetice (Gigajouli sau KWh), sistem care urmează a fi implementat şi la noi, anul viitor. Aceasta înseamnă că gazele naturale vor fi plătite la puterea lor calorifică, adică la cantitatea de căldură eliberată prin arderea unei cantităţi specificate. Măsurarea în unităţi energetice va duce la o diferenţiere zonală a facturilor, în funcţie de sursa de gaze din import, de pe platformele marine, din depozite etc. România îşi asigură aproximativ 70% din necesarul de consum din producţia internă, la un preţ, pentru trimestrul al patrulea, de 397,5 lei pe mia de metri cubi, pentru consumatorii casnici. Importurile au fost estimate la circa 891,45 lei (315 dolari). Preţul final la consumator a fost calculat, pe baza acestor costuri, la 911,55 lei pe mia de metri cubi. Conform angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, preţul gazelor din producţia internă trebuie să ajungă, până la sfârşitul anului 2008, la nivelul celui de import.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite