Preţul gazelor din România, la jumătatea mediei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici în România este net inferior celui plătit de majoritatea statelor europene, potrivit unor date comunicate de Ministerul Economiei şi

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici în România este net inferior celui plătit de majoritatea statelor europene, potrivit unor date comunicate de Ministerul Economiei şi Comerţului şi primite de la ambasadele ţărilor respective.
Astfel, dacă în România consumatorii plătesc, în trimestrul al patrulea, 260,86 euro pe mia de metri cubi, în state precum Franţa, Portugalia, Germania, Belgia sau Austria, nivelul este de cel puţin două ori mai mare. Potrivit datelor prezentate, în Franţa mia de metri cubi pentru consumatorii casnici costă 572 euro, în Belgia - 635 euro, în Portugalia - 605 euro, iar în Marea Britanie, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale, costul e de 397 euro. Preţurile cele mai mici la gazele naturale sunt în Bulgaria, unde 1.000 de metri cubi costă 190 euro. În Rusia, cel mai mare producător de gaze naturale, populaţia plăteşte 29 euro pe mia de metri cubi, un nivel apropiat fiind în Ucraina, de 36 de euro.În România, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii captivi, categorie în care intră populaţia, este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Consumatorii captivi sunt deserviţi, în proporţie de 97%, de două societăţi, respectiv Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România (fosta Distrigaz Nord). Circa 70% din preţul final este dat de costurile celor două companii de achiziţie a gazului. Preţul de achiziţie se formează pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor cu producătorii sau importatorii, şi el este ulterior recunoscut de ANRGN. De menţionat, în preţul de achiziţie, circa 40% reprezintă importuri şi 60% producţie internă. Restul de 30% din preţul final este dat de costurile de transport, distribuţie şi înmagazinare, fixate de ANRGN.
Preţurile finale la consumator s-au majorat, la 11 noiembrie, cu circa 8,5%, până la 911,55 lei pe mia de metri cubi, fără TVA, din cauza scumpirii gazelor naturale din producţia internă, de la 330 lei pe mia de metri cubi la 397,5 lei (circa 140 dolari). Preţul gazelor de import a fost evaluat, pe baza unor cotaţii Platts, la 891,45 lei pe mia de metri cubi (315 dolari). În acelaşi timp, ponderea gazelor de import a crescut până la 47%.
România şi-a asumat, prin tratatul de aderare, atingerea parităţii, până în 2007, dintre preţul gazelor naturale din producţia internă şi din import. Termenul a fost prelungit cu doi ani, până la sfârşitul anului 2008.
Cum e în alte state din Europa
În Cehia, consumatorii sunt împărţiţi în mari consumatori, consumatori medii, mici şi casnici. Tarifele sunt calculate pe cele opt unităţi regionale de distribuţie a gazelor, precum şi a unităţilor licenţiate pentru distribuţie şi comercializare. Consumatorii casnici plătesc în prezent circa 428,57 euro pe mia de metri cubi de gaze. În funcţie de zonă şi de cantitatea anuală rezervată, aceste tarife sunt diferenţiate şi pot fi mai mici sau mai mari.
În Bulgaria, consumatorii casnici şi industriali racordaţi la Bulgargaz plătesc 189,9 euro pe mia de metri cubi, cu TVA inclus, în timp ce consumatorii racordaţi la alte companii de distribuţie plătesc 194,8 euro pe mia de metri cubi.
În Italia, preţul mediu naţional la consumatorul final este de 695,6 euro pe mia de metri cubi, în cazul unui consum mai mic de 200.000 de metri cubi pe an. Preţul variază în funcţie de condiţiile economice de furnizare, având valori diferite de la o regiune la alta a ţării.
În Austria, preţul gazelor naturale este stabilit pe landuri. Preţul de referinţă net este de 234 euro pe mia de metri cubi, la care se adaugă 6% taxa de folosinţă şi 20% TVA, rezultând un preţ final de 298,7 euro pe mia de metri cubi. Pentru sfârşitul anului 2006 şi începutul anului 2007 sunt prevăzute creşteri de tarife de până în 9%.
În cazul Belgiei, consumatorii casnici au de ales între două categorii de tarife. Tariful A se referă la un consum de până la 408 metri cubi pe lună şi se ridică la 799,2 euro pe mia de metri cubi. Pentru un consum lunar de până la 1.847 metri cubi, belgienii plătesc 672,2 euro. Tariful B este calculat pentru un consum destinat gătitului şi încălzirii, fiind de 601,7 euro. Preţurile de achiziţie de pe piaţa angro sau import nu sunt publice.
În Croaţia, guvernul a decis menţinerea actualelor preţuri ale gazelor naturale atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Astfel, tarifele variază în funcţie de companiile de distribuţie, de la 250 euro pe mia de metri cubi la 300 de euro pe mia de metri cubi. Autorităţile croate au stabilit acordarea de noi facilităţi populaţiei, deşi Comisia Europeană a recomandat modificarea şi, implicit, adaptarea legislaţiei în domeniu, la reglementările europene actuale, inclusiv corelarea preţurilor cu cele existente în UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite