Preţul energiei vândute pe Bursă a început să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai o lună, preţul de închidere a tranzacţiilor pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM a scăzut cu circa 5%. Explicaţiile ar putea fi două:

În numai o lună, preţul de închidere a tranzacţiilor pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM a scăzut cu circa 5%. Explicaţiile ar putea fi două: faptul că preţurile finale de închidere a licitaţiilor au devenit publice şi, cea de-a doua, că lucrurile s-au mai calmat pe piaţa de energie.

Operatorul pieţei de energie electrică OPCOM a decis, exact cu o lună în urmă, publicarea preţurilor tuturor tranzacţiilor încheiate pe PCCB începând cu 9 februarie. Ce a ieşit la iveală a fost un preţ de vânzare a energiei pe această piaţă de până la 180 lei/MWh, aceasta în condiţiile în care preţurile de pornire a licitaţiilor plecau de la 169 lei/MWh. Vânzător: Complexul Energetic (CE) Craiova, cumpărător - traderul de electricitate Electromagnetica. Coincidenţă sau nu, imediat a doua zi după ce OPCOM a făcut publice tranzacţiile, adică pe 14 februarie, preţul de închidere a licitaţiilor pentru vânzarea de energie a coborât la 170,9 lei/MWh, pentru acelaşi regim de livrare - în bandă şi acelaşi vânzător: CE Craiova. Deşi ulterior preţurile au înregistrat un trend uşor ascendent, odată cu sfârşitul lunii februarie, acestea au început să scadă aproape constant, până la circa 170 lei/MWh.

Astfel, în decurs de o lună, energia electrică a fost cumpărată cu un preţ care a scăzut cu peste 5%, de la 180 lei la 170 lei pentru un megawatt/oră. Ciudat este faptul că, de la începutul lunii martie, un singur producător a ofertat energie pe piaţa contractelor bilaterale, respectiv Complexul Craiova. Marele absent rămâne în continuare Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, care nici în acest an nu a vândut măcar un MWh pe PCCB, deşi un ordin al ministrului economiei obligă toţi marii producători să vândă energia disponibilă pe această platformă.

Scăderea este totuşi conjuncturală, dat fiind că pentru livrările din 2008 preţul mediu pe PCCB este de 172,54 lei/MWh, în timp ce preţul mediu ponderat al livrărilor pentru 2007 a fost de 164,72 lei/MWh.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş, ne-a declarat că lucrurile s-au mai liniştit oarecum pe piaţa de energie. "Producţia hidro a crescut, nu însă şi consumul, cărbunele a început să se adune în stocuri, iar producătorii trebuie să îşi vândă marfa", a afirmat Opriş. El a adăugat că, în ciuda acestei ameliorări, preţurile de pe Bursă rămân în continuare ridicate, comparativ cu cele de pe piaţa reglementată - a consumatorilor captivi, în speţă casnici. Întrebat care este media de preţ cu care producătorii vând energia pe piaţa reglementată, Opriş a declarat că aceasta "este secret comercial" şi nu poate fi astfel făcut public.

Debut grăbit al pieţei contractelor forward

Totuşi, deşi preţul de cumpărare a energiei a scăzut, nu acelaşi lucru se poate spune despre cel de pornire a licitaţiilor (cel minim cerut de vânzător), care a rămas aproape constant în cazul CE Craiova, la 170 lei/MWh, în intervalul analizat. În condiţiile slabei concurenţe pe partea de vânzare, scăderea de preţ pare a se datora furnizorilor, care nu mai sunt dispuşi să plătească foarte scump.

Operatorul pieţei de energie OPCOM a anunţat ieri că, începând cu 15 martie, pentru operatorii din piaţa de electricitate va exista un nou produs, platforma contractelor la termen cu livrare fizică (PCCF). În prezent, singurele oferte admise sunt cele de vânzare a energiei electrice. Instrumentul aduce în plus faţă de PCCB o mai mare mobilitate a ofertelor, în sensul că acestea pot fi modificate în cadrul aceleiaşi sesiuni, dar numai în jos, iar contractele sunt standardizate (de 1 MWh). Totuşi, în prima zi a PCCF nu va avea loc nicio tranzacţie, întrucât vânzătorii de electricitate nu au depus, până la termenul-limită, nicio ofertă, potrivit directorului general al OPCOM, Victor Ionescu. Conform procedurilor, orice ofertă trebuie să fie afişată pe site-ul OPCOM cu cinci zile înainte de data tranzacţionării. Ionescu a mai spus că, până acum 45 de producători şi furnizori au posibilitatea de a efectua tranzacţii pe PCCF. Acestea se realizează on-line, de la terminalele participanţilor.

Oficialul OPCOM a arătat că debutul pieţei contractelor forward se face cu două săptămâni înainte de termen, pentru a ajuta Electrica să cumpere energie. Furnizorul de stat s-ar putea confrunta, pentru livrările pe piaţa concurenţială, cu un deficit de energie începând cu 1 aprilie, când îi vor expira contractele încheiate direct cu producătorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite