Preţul electricităţii va creşte semnificativ, de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauza principală o reprezintă cheltuielile de mediu ale producătorilor de energie. Lipsa de investiţii a producătorilor de energie în dotarea cu echipamente moderne, nepoluante, se va

Cauza principală o reprezintă cheltuielile de mediu ale producătorilor de energie.


Lipsa de investiţii a producătorilor de energie în dotarea cu echipamente moderne, nepoluante, se va reflecta în cel mai scurt timp asupra consumatorilor. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, ieri, că energia electrică se va scumpi semnificativ de la 1 iulie. Principala cauză a acestei majorări va fi aceea că orice tonă de dioxid de carbon emisă peste normele aprobate va costa.

Cel mai mult vor avea de suferit consumatorii industriali. Potrivit ANRE, vor fi căutate soluţii ca populaţia să fie mai puţin afectată. "La 1 iulie, vom avea o ajustare mai profundă a tarifului la electricitate, iar principalul factor care va presa înspre creşteri de preţuri va fi dat de costurile cu emisiile de dioxid de carbon. (...) Vom căuta soluţii, astfel încât consumatorul casnic să fie foarte puţin afectat. Pentru consumatorii industriali va fi o decuplare", a declarat, ieri, vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş.

Deocamdată, Autoritatea nu are toate datele necesare pentru a evalua impactul acestor costuri suplimentare. "Fiecare producător are alocată o cotă anuală de emisii, stabilită pe baza unui istoric. Dacă va polua mai mult decât şi-a programat, trebuie să cumpere certificate în limita a ceea ce a depăşit. Deocamdată, aşteptăm ca Ministerul Mediului să facă alocarea finală pe fiecare companie", a explicat oficialul ANRE.

Vin vremuri grele pentru consumatori

Potrivit unei evaluări, principalele termocentrale din ţară, care nu sunt în administrarea primăriilor - complexurile energetice, centralele de la Deva, Paroşeni, Borzeşti, Brăila, Bucureşti etc. -, au nevoie de un total de investiţii de peste 2,2 miliarde de euro pentru a se conforma normelor de mediu, până cel mai târziu în 2013. Toate aceste cheltuieli se vor regăsi în preţul energiei plătit de consumatori. În plus, "dacă până în 2013 se plătesc doar depăşirile de emisii, după acel an se va plăti orice emisie de dioxid de carbon", a spus Nicolae Opriş. El a adăugat că, deocamdată, cea care a făcut investiţii consistente este Elcen Bucureşti, pe listăşi complexurile energetice din Oltenia, care au iniţiat recent programe în acest sens. fiind

Şi gazele naturale ar putea deveni mai scumpe, de la 1 iulie. Compania E.ON Gaz, de pildă, a solicitat recent o majorare de 19%. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat însă că cererea distribuitorilor este nesustenabilă. "Din discuţiile de până acum, această cerere nu este sustenabilă. Nu intenţionăm să creştem niciun fel de preţ până la 1 iulie. Ce va fi după 1 iulie, nimeni nu ştie", a spus Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite