Pretul la energia electrica pentru populatie - tinut sub control de ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- interviu cu Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii * Pentru populatia cu venituri reduse "se gandesc" mecanisme de sprijinire

- Dle presedinte, ati anuntat schimbari majore in ce priveste reglementarile in domeniul energetic. Exact despre ce este vorba?
- Este adevarat. Din ianuarie 2005 vor fi noi reglementari in sectorul energetic, aliniate la practica internationala. Lucram de cateva luni la o serie de proceduri si instructiuni privind Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), UPCOM si Transelectrica. Pana acum am emis peste 100 astfel de instructiuni si proceduri.
- Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca, incepand de la 1 noiembrie, piata de energie reglementata se va reduce de la 60% la 45%. Ce inseamna acest lucru?
- Am schimbat tot sistemul privind obtinerea statutului de consumator eligibil. De luna viitoare, cei care au consum anual de cel putin 1 GWh devin automat consumatori eligibili. Noul sistem elimina procedura de acreditare a consumatorilor eligibili. Astfel, un consumator pentru a deveni eligibil nu mai trebuie sa intocmeasca un dosar si sa plateasca anumite taxe. ANRE a intocmit un act normativ in acest sens, care urmeaza sa primeasca avizele ministerelor.
- Probabil, va veti confrunta cu o avalansa de consumatori eligibili. Cum veti proceda cu cei care nu vor dori sa negocieze un pret la energia electrica?
- In prezent, in Romania sunt, in total, 2.000 de consumatori care inregistreaza un consum anual de energie de cel putin 1 GWh. Acestia acopera 56% din consumul tarii. Unii dintre ei nu sunt pregatiti si poate nici nu vor dori sa negocieze un pret la energia electrica. Pentru acestia, ANRE se obliga sa le stabileasca un pret reglementat, asigurandu-le astfel un sistem de protectie.
- Ce se intampla cu populatia?
- Conform angajamentelor Romaniei fata de Comisia Europeana, consumatorii casnici vor intra ultimii in discutie. Probabil, pana la jumatatea anului 2007, ANRE va reglementa in continuare preturile pentru aceasta categorie de consumatori. Vom lucra cu doua categorii de preturi reglementate, si anume: pentru consumatorii casnici captivi si pentru consumatorii eligibili care nu doresc sa negocieze pretul. In ce priveste populatia cu venituri reduse, gandim mecanisme de sprijin. Am avut deja discutii pe aceasta tema cu societatile energetice si Asociatia consumatorilor.
- Ce alte schimbari in legislatie pregatiti pentru ianuarie 2005?
- In primul rand, se schimba metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de contracte reglementate pe piata angro. In prezent, sunt doua metodologii distincte, una ce stabileste preturile, cealalta cantitatile de contracte reglementate, acestea nefiind corelate. S-au inregistrat situatii in care un producator obtinea, in acelasi timp, preturi mari si cantitati mari. Pe viitor, cei competitivi vor obtine preturi mici.
De la 1 ianuarie 2005 va fi operational un nou Cod comercial, ce diversifica pietele. In prezent, avem 2 piete angro - a contractelor bilaterale si cu o zi inainte, operata de UPCOM - din ianuarie anul viitor urmand sa avem alte doua piete - una de echilibru si o piata de servicii de sistem. Aceasta inseamna mai multe oportunitati de tranzactionare a energiei. Noul Cod comercial defineste platforme moderne de tranzactionare, pe pietele de echilibru si cu o zi inainte urmand sa se instaleze platforme de tip bursier. UPCOM va putea functiona astfel ca bursa a energiei.
Noul Cod comercial cuprinde noutati si in privinta decontarilor. UPCOM devine casa de clearing (agent de compensare) si va lucra pe contul sau, in numele celor ce tranzactioneaza pe piata cu o zi inainte. Totodata, sunt prevazute mecanisme speciale pentru sprijinirea productiei prioritare, fiind vorba de cogenerare si resurse regenerabile. Codul da solutii precise pentru rezolvarea restrictiilor din retea, ce pot impiedica centralele eficiente sa functioneze. In locul acestora functioneaza centrale mai putin eficiente, fapt ce conduce la scumpirea energiei.
- Cand ar trebui sa fie aprobate noile metodologii pentru a deveni functionale cu data de 1 ianuarie 2005?
- Acestea trebuie sa fie aprobate, in cadrul ANRE, pana la data de 15 noiembrie. Iar noile tarife de distributie - pana la 15 decembrie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite