Preţul aurului a atins un nou record istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma deprecierii dolarului şi temerilor privind datoriile de stat, preţul aurului a urcat vineri la un nou record, de peste 1.512 dolari pe uncie, iar argintul a avansat la maximul ultimilor 31 de ani.

Cotaţia aurului a atins un nivel istoric de 1.512,47 dolari pe uncie, retrăgându-se ulterior la 1.508,78 dolari - cu 1,5% mai multe faţă de sfârşitul săptămânii trecute, informează Mediafax.

Dolarul slab are cea mai mare influenţă asupra aurului în acest moment. Piaţa este tot mai neliniştită acum că avem temeri legate de datoriile de stat şi în legătură cu Statele Unite, pe lângă Europa şi problemele din Orientul Mijlociu, care cresc cererea pentru aur ca activ de siguranţă, comentează un analist coreean, citat de Bloomberg.

De asemenea, preţul argintului urcat vineri cu până la 0,6%, la 46,86 doalri pe uncie - cel mai ridicat nivel din 1980. Metalul preţios s-a apreciat cu 9% în această săptămână, a cincea consecutiv de creşteri.

Dolarul s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din august 2008 în raport cu valuta de referinţă, după zvonurile potrivit cărora Rezerva Federală a SUA va păstra dobânzile la niveluri scăzute. Indicele dolarului nu a înregistrat fluctuaţii semnificative în sesiunea de vineri.

Fed a menţinut dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, stabilit încă din decembrie 2008, şi s-a angajat să cumpere titluri de trezorerie de 600 miliarde de dolari până în iunie pentru a stimula economia.

Standard & Poor's a revizuit la începutul săptămânii perspectiva acordată ratingului Statelor Unite la negativă, de la stabilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite