Presiunile politice nu vor atinge reforma energetica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma in minerit si energetica se va face, indiferent de presiunile si jocurile politice. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a explicat ce se intampla cu pretul gazelor naturale, si

Reforma in minerit si energetica se va face, indiferent de presiunile si jocurile politice. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a explicat ce se intampla cu pretul gazelor naturale, si care este situatia la Romarm si la Romgaz. Gazele interne se vor scumpi cu 25 USD/1.000 mc Referitor la gazele interne, Codrut Seres a spus ca pretul acestora, indiferent de acordul cu FMI, ar trebui sa creasca cu 25 $/1.000 mc in 2006. "Cand a fost negociata Foaia de Parcurs a Romaniei, s-a hotarat o majorare a pretului gazelor indigene, la gura sondei, de 25 $/1.000 mc in 2006. Orice varianta s-ar alege in final, nu cred ca pretul acestora ar putea ajunge la 300 $/1.000 mc, cum se vehiculeaza", sustine Seres. Scumpirea va fi anuntata in jurul datei de 15 noiembrie.
Se cauta varianta corecta pentru privatizarea Romgaz
"Privatizarea Romgaz se va face pe alte principii decat s-a privatizat Petrom", mai spune oficialul MEC. "Nu-mi place blocarea redeventei pe o perioada atat de mare de timp. Spre deosebire de Petrom, care are rafinarii si distributii, Romgaz are o activitate clara - rezerve, extractie si depozitare", sustine Seres. Pentru privatizarea Romgaz, acesta ia in calcul si varianta vanzarii a 30% din actiuni prin piata de capital. Foarte curioasa a fost, in schimb, declaratia lui Codrut Seres, prin care a dat asigurari ca reformele din industrie vor continua, in pofida jocurilor politice si presiunilor sindicale. "Vom continua privatizarile din energetica si restructurarea mineritului, indiferent de jocurile politice", declara Seres. Oficialul MEC a criticat in termeni foarte duri, industria de aparare, in speta Romarm. "Romarm doar a mimat restructurarea in 2005", sustine Seres. Referitor la eventualele pierderi din aceasta ramura, ministrul a mentionat cele 360 miliarde lei, platite de la bugetul de stat pentru plata angajatilor aflati in somaj tehnic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite