Presiunile politice pentru acordarea de ajutoare de stat nu servesc nimanui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* declara Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei * Peste 1.000 de controale privind ajutoarele de stat * Investigatii in zonele libere si defavorizate, precum si in parcurile industriale * AVAS nu a notificat nici un ajutor de stat pentru SNTR * Controalele pe probleme de concurenta - finalizate in maximum 3 luni

- O prima preocupare a fost asigurarea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei in adoptarea legislatiei romanesti, care sa fie armonizata cu cea europeana, precum si in asigurarea implementarii acesteia. Astfel, am adoptat 33 de regulamente in domeniul concurentei si 9 in domeniul ajutorului de stat. De asemenea, am acordat o importanta deosebita unui element sensibil in negocierile cu UE, si anume acela al stabilitatii personalului. Salariile inspectorilor de concurenta au fost imbunatatite, fiind asimilate cu salariile de la Magistratura si Curtea de Conturi.
- Ati propus modificari in legislatia romaneasca, pe motiv ca aceasta contine anumite elemente anticoncurentiale?
- Categoric. De exemplu, ordonanta de urgenta a Guvernului care instituia pentru ANL o finantare exclusiva de catre CEC. Am considerat ca aceasta chestiune nu este in conformitate cu legislatia in domeniu, motiv pentru care am reusit, in urma discutiilor cu autoritatile romane, sa anulam ordonanta si sa revenim la o situatie de normalitate, astfel incat orice banca sa poata participa la finantarea acestui program in conditii de concurenta. Pentru intarirea contactului cu autoritatile pe linie de concurenta am creat un grup de lucru interministerial, unde inventariem intreaga legislatie privind reformele economice in Romania, sa vedem daca exista elemente anticoncurentiale, care trebuie sa dispara.
- Cate controale asupra ajutoarelor de stat au fost realizate si ce vizeaza verificarile in curs de desfasurare?
- Subliniez faptul ca Consiliul Concurentei nu acorda ajutoare de stat, ci le autorizeaza, verificand daca ele se incadreaza in criteriile stabilite de legislatia in vigoare pentru fiecare categorie de ajutor de stat in parte. Controlul asupra ajutoarelor de stat se realizeaza prin cele 41 de inspectorate teritoriale (circa 150 de inspectori) si vizeaza, cu prioritate, acordarea de ajutoare in zonele libere, zonele defavorizate si parcurile industriale. Pana in prezent, am efectuat peste 1.000 de controale pe linie de ajutoare de stat.
Orice ajutor de stat ca sa fie acordat trebuie, in prealabil, notificat de catre Consiliul Concurentei, respectiv autorizat. Astfel, nimeni nu poate sa acorde nici un ajutor de stat fara autorizarea institutiei noastre.
- Pana acum, Consiliul Concurentei a refuzat sa autorizeze ajutoare de stat?
- Nu trebuie sa ne propunem ca scop in sine refuzarea ajutoarelor de stat decat in conditiile in care nu se respecta criteriile. Pentru prima data de la infiintarea Consiliului Concurentei am interzis aplicarea ajutorului de stat in doua cazuri, pe motiv ca nu erau indeplinite criteriile privind participarea semnificativa a beneficiarului la investitia ce trebuia realizata prin ajutorul de stat. Este vorba despre firmele Forseco Targu Jiu si Stofe Buhusi, ajutoarele de stat insumand 240 de miliarde de lei.
- Este cunoscut faptul ca mai multe societati au beneficiat de ajutoare de stat, acordate pe criterii politice. Cum veti rezolva aceasta problema?
- Daca Consiliul Concurentei nu ar fi suficient de intransigent si ar autoriza ajutoare de stat care nu se incadreaza in criteriile stabilite, dupa 2007, cand acestea trec de la competenta nationala la competenta comunitara obligatoriu, ajutoarele trebuie rambursate de catre beneficiar, inclusiv cu dobanzile aferente. Prin urmare, nu serveste nimanui sa existe presiuni politice.
- SNTR a primit ajutoare de stat? Daca da, acestea sunt autorizate de Consiliul Concurentei?
- Pana la acest moment, AVAS - organismul care a incheiat contractul de privatizare al SNTR si furnizorul ajutorului de stat - nu a notificat nici un ajutor de stat pentru SNTR in baza contractului de privatizare. Pot sa spun astfel ca nu s-a acordat nici un ajutor de stat pentru SNTR. Probabil ca AVAS nu a prezentat notificarea pentru ca asteapta raportul Curtii de Conturi privind legalitatea procesului de privatizare al SNTR.
- Cand veti finaliza investigatiile in curs?
- In prezent sunt 30 de investigatii pe probleme de concurenta. Ne-am propus finalizarea acestora in doua-trei luni.
- Sunt probleme in negocierile cu UE in ce priveste capitolul "Concurenta"?
- Elementele sensibile in negocierile cu UE sunt pe problema ajutorului de stat, in special in ceea ce priveste definitivarea strategiei privind restructurarea industriei siderurgice si a ajutorului de stat aferent acestui proces. Ministerul Economiei, AVAS si alte ministere lucreaza la refacerea strategiei, in sensul adaptarii acesteia cu noile date de pe piata. Pe baza noii strategii, Consiliul Concurentei va evalua ajutoarele de stat, pentru a le prezenta Comisiei Europene.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite