Preşedintele Comisiei de Buget din PE: România ia, în prezent, măsuri curajoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Buget din Parlamentul European (PE), Alain Lamassoure, susţine că autorităţile de la Bucureşti iau, în prezent, "măsuri curajoase". Oficialul a atras atenţia şi asupra lentorii aplicării reformelor după momentul aderării la UE.

Lamassoure a precizat, într-un interviu pentru RFI România, că România va fi "obligată" să adere la euro la un moment dat, însă doar când va îndeplini condiţiile.

"Există un pericol care pândeşte mai multe ţări nou intrate în Uniunea Europeană. Acestea au făcut multe eforturi ca să ajungă la standardele europene şi de când sunt în UE, fac mai puţine eforturi", a spus preşedintele PE. El a adăugat că este şi cazul României şi că a transmis acest lucru şi interlocutorilor săi români.

"România are atuuri, a făcut unele eforturi, dar de când sunteţi în UE ritmul eforturilor a scăzut. Ele trebuie accelerate. Mă bucur să văd că autorităţile române s-au angajat zilele acestea într-o politică curajoasă", susţine Lamassoure.

Apel la înţelegere

Întrebat dacă reducerea cu 25% a salariilor şi cu 15% a pensiilor nu este "prea mult" din punct de vedere social, fostul ministru francez a răspuns că în această privinţă Parlamentul de la Bucureşti trebuie să decidă.

"Sigur că pare mult, dar trebuie să comparăm şi cu creşterile salariale din ultimii ani, care numai curajoase nu pot fi numite şi care, din păcate, trebuie corectate. Trebuie însă ca românii să înţeleagă că nu sunt singurii în această situaţie", a adăugat oficialul.

În opinia sa, o mare parte a ţărilor europene cheltuiesc de ani de zile mai mult decât şi-ar putea permite. Aceste state trăiesc practic pe datorie şi au pus în practică un sistem care le îndatorează, în numele protecţiei sociale. Franţa, de pildă, este la cel de-al 30-lea an de deficit bugetar.

"Am trăit prea mult mai bine decât ne permiteam, acum trebuie să trăim cu ceea ce ne permitem. Va fi dureros. Fiecare ţară trebuie să vadă ce are de făcut şi în ce ritm. Atunci când o ţară ca România e obligată să facă apel la ajutorul FMI şi UE, trebuie să îşi facă planurile în înţelegere cu cei care îi împrumută banii", susţine europarlamentarul.

"Condamnaţi" la dependenţa de zona Euro

Legat de intrarea în zona euro, europarlamentarul a arătat că România trebuie, în primul rând, să îşi pună ordine în finanţele publice.

"După ce a făcut asta, trebuie să regăsească un ritm de creştere economică respectabilă, ca să intre în zona euro şi să beneficieze de asta", a mai spus Lamassoure. Certitudinea parlamentarului este că toate ţările din UE, chiar şi cele care la ora actuală au prin tratate o dispensă de la euro, vor intra în zona euro.

"Acesta state sunt condamnate să fie dependente de deciziile luate în zona euro", susţine oficialul european. Lamassoure este văzut ca una dintre cele mai influente personalităţi ale Parlamentului European. El este fost ministru pentru buget şi ministru pentru afaceri europene, actualmente preşedinte al comisiei pentru bugete din PE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite