UPDATE: Belarusul a dispus oprirea gazelor către Europa, numind acest conflict "război". Comisia Europeană intră în panică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Pavel Liogki, citat de AFP.

Declaraţiile conducătorilor ruşi umilesc poporul bielorus, a declarat, la rândul său, Lukaşenko, la o întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Din nefericire, acest conflict s-a transformat într-un război al gazelor între Rusia şi Belarus", a spus Lukaşenko, citat de RIA Novosti.

"Nu Belarusul are datorii la Gazprom, ci Gazprom are datorii la noi 70 de milioane de dolari, dacă datoriile s-ar echivala", a adăugat el.

Clătita umplută cu gaze

Ieri, Lukaşenko a admis că există aceste datorii şi a propus Rusiei să plătească în maşinării, echipamente şi alte bunuri. În replică, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus că Gazprom nu poate primi plăţi în "plăcinte, unt, brânză şi alte astfel de modalităţi de plată, ci doar în bani".

În timpul întâlnirii de astăzi cu Lavrov, Lukaşenko a replicat că a fost jignit de aceste remarci. "Luăm ca pe o insultă faptul că suntem coborâţi la niveluri de unt şi clătite", a spus preşedintele bielorus.

El a adăugat că a găsit sumele de bani necesare pentru plata datoriilor. "Am împrumutat bani de la prietenii mei şi voi plăti cât mai curând", a punctat oficialul de la Minsk.

Monopolul rus al exportului de gaze naturale a continuat marţi să diminueze exporturile către Belarus cu 30%, din cauza unor dispute legate de datorii neplătite. Luni, livrările au fost reduse cu 15%. Gazele ruseşti care tranzitează Belarusul reprezintă o zecime din necesarul Europei, nivel mai redus decât cel asigurat de infrastructura Ucrainei.

UPDATE

Comisia Europeană a cerut o întâlnire de urgenţă cu partea bielorusă, a anunţat Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru energie, adăugând că Minskul a notificat Bruxellesul privind posibile perturbaţii ale livărilor de gaze ruseşti care tranzitează Belarus.

Marlene Holzner spusese anterior că disputa dintre Rusia şi Belarus ar putea afecta 6,25% din volumele de gaze pe care le consumă europenii.

Gazprom s-a grăbit să asigure europenii că niciun metru cub nu va lipsi, asigurând livrările prin infrastructura din Ucraina, din depozitele subterane sau chiar de pe piaţele spot, la nevoie.

Oficialii ucraineni au anunţat că pot asigura o capacitate de tranzit suplimentară de 15-20 de miliarde de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite