Preşedintele Băsescu face nazuri la negocierile dintre Ponta şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a spus că susţine „fără rezerve“ majorarea salariilor, dar că plăţile pe  care le va face Guvernul Ponta în perioada următoare nu trebuie să afecteze deficitul fondului de pensii. În caz contrar, nu va trimite Parlamentului scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

Partea română şi delegaţia finanţatorilor internaţionali, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM), au stabilit, după două zile de negocieri, termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv.

Principalele subiecte-cheie ale negocierile au vizat majorarea salariilor bugetarilor şi înapoierea banilor reţinuţi pensionarilor. Astfel, FMI a acceptat creşterea în etape a salariilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie. De asemenea, pensionarii vor primi banii reţinuţi începând cu luna iunie.

„S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta", a declarat la finalul negocierilor Florin Georgescu, ministru desemnat al Finanţelor. El a adăugat că cele două măsuri vor fi adoptate în urma unei ordonanţe de urgenţă, până la 25 mai. Negocierile dintre autorităţile de la Bucureşti şi finanţatorii externi s-au încheiat sâmbătă cu succes, spun reprezentanţii Guvernului desemnat.

„Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale cuprinse în acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectând ţinta-limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi, de asemenea, respectând angajamentele faţă de FMI", a spus Georgescu.

Principiul lui Băsescu

Dacă Guvernul desemnat consideră că negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes, preşedintele Traian Băsescu mai are un cuvânt de spus. Exprimat, de altfel, înaintea întâlnirii de ieri de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI. „Aşa cum am discutat cu ministrul de Finanţe, elementul-cheie legat de plăţile pe care trebuie să le faceţi în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate şi ale fondului de pensii. Este elementul esenţial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat", a spus Băsescu ieri reprezentanţilor finanţatorilor externi.

Este pentru prima dată, în cadrul misiunilor ultimelor două acorduri cu FMI, când şeful statului anunţă că nu va semna scrisoarea dacă anumite principii nu sunt respectate. Este de menţionat faptul că negocierile cu FMI au fost purtate până acum de toate Cabinetele Boc, partea română fiind reprezentată în actuala misiune de un Guvern format de USL.



De unde dăm banii pensionarilor?

La finalul vizitei delegaţiei FMI la Palatul Cotroceni, Băsescu a făcut o declaraţie de presă şi a ţinut să precizeze că susţine „fără rezerve" majorarea salariilor, iar afirmaţiile de la începutul discuţiilor au fost greşit interpretate. „Astăzi aflu că preşedintele nu e de acord cu revenirea la salarii dacă afectează deficitul structural de la salarii şi pensii. Este o mare minciună!", a spus Băsescu. El a menţionat că mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de pensii, dimpotrivă, îl reduce.

image

Băsescu a menţionat că mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de a ridica deficitul bugetar de la 1,9% la 2,2-2,3%. Nu a precizat însă de unde vor veni banii pentru înapoierea către pensionari a sumelor reţinute. În cazul în care Guvernul Ponta ar opta pentru fondul de pensii ca să înapoieze pensionarilor banii, fondul de pensii ar fi afectat, iar principiul lui Băsescu - încălcat, iar scrisoarea nu va fi semnată. De altfel, şeful statului a spus că înapoierea către pensionari a banilor reţinuţi pentru contribuţia la sănătate reprezintă o problemă pentru care nu are o soluţie.

„Problema apare prin ultimele hotărâri ale Curţii Constituţionale cu privire la pensii şi aici va trebui să găsim o soluţie. Eu nu am încă, dar este clar că, dacă vom lua decizia să facem ceva, şi va trebui să facem, Guvernul va trebui să facă, voi avea discuţii şi cu ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi cu premierul desemnat, Victor Ponta, cum să găsim o soluţie în care să rezolvăm obligaţia politică asumată", a spus preşedintele.

Franks, la ultima misiune: Suntem mulţumiţi

După ce în ultimii trei ani a făcut naveta la Bucureşti, în calitate de şef al misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks se află acum la ultima sa vizită. Va preda ştafeta olandezului Erik De Vrijer, care, de altfel, l-a însoţit pe Franks în această misiune. Cum se declară Jeffrey Franks la final de mandat şi de misiune? Satisfăcut.



„Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniştrii care pleacă şi cei care vin pot veni împreună să discute cu noi şi să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziţii", i-a spus Franks preşedintelui Traian Băsescu. 

Privatizările rămân teme pentru noul Guvern

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea convenite la negocierile cu delegaţia FMI, spune Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finanţelor. „Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Guvernul Ponta intenţionează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu FMI.

image

Traian Băsescu le-a spus ieri membrilor delegaţiei FMI că speră că, în perioada următoare, reformarea întreprinderilor de stat va avea mai mult succes, în condiţiile în care nu s-au constatat multe progrese în acest sens.

„Nu avem prea multe progrese în reformarea întreprinderilor de stat, dar programul a fost renegociat în ultimele zile. Să sperăm că vom avea succes în perioada următoare", a spus Băsescu.

Licitaţia Cupru Min va fi reluată

La finalul negocierilor cu FMI, Daniel Chiţoiu, ministru desemnat al Economiei, a declarat că şi-a asumat privatizarea până în septembrie a combinatului Oltchim şi reluarea licitaţiei pentru vânzarea Cupru Min. Întrebat când va fi reluată licitaţia, ministrul desemnat a răspuns că imediat după ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu.

„Imediat, noi, în termen de patru luni, trebuie să reluăm... Se va face o reevaluare a Cupru Min după ce primim avizul de la Mediu, iar procedura de licitaţie se va relua", a spus Chiţoiu.

Deputaţii şi senatorii PSD şi PNL au criticat dur demersul Guvernului Ungureanu de a vinde compania Cupru Min. „Eşecul vânzării Cupru Min nu exonerează cu nimic Guvernul de erorile comise în procesul de privatizare, ci, dimpotrivă, este încă o dovadă a iresponsabilităţii cu care Executivul abordează chestiunea privatizării resurselor solului românesc", precizau reprezentanţii USL în textul moţiunii de cenzură.

Contractele cu „băieţii deştepti", renegociate

Ministerul Economiei va renegocia contractele cu aşa numiţii „băieţi deştepţi" din energie în maximum zece zile, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu. Acesta a adăugat că va renegocia şi cantităţi, şi preţuri, şi termene mai mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite