Preşedintele Băncii Transilvania despre decizia DIICOT de a-l trimite în judecată: Nu am făcut nimic ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului de Administraţi al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă şi încă trei bancheri, au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. Prin modul de tranzacţionare a Băncii Transilvania s-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

UPDATE Transferuri pe bază de informaţii privilegiate

Tranzacţiile cu titluri Banca Transilvania nu sunt despre acţiuni de manipulare a pieţei, ci transferuri pe bază de informaţii privilegiate, a anunţat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

"DIICOT ne-a cerut, în aprilie - mai, informaţii despre tranzacţiile realizate de mai multe persoane cu acţiuni Banca Transilvania şi am colaborat cu ei încă de la început. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest şi, pe baza rezultatelor, la jumătatea lunii iunie am ajuns la concluzia că se poate vorbi de tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate. Procurorilor le-am spus că este o posibilitate să se fi divulgat informaţii şi pe baza acestora să se fi realizat tranzacţii", a declarat, Lorand Istavn Kralik, comisar la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

UPDATE Preşedintele Consiliului Băncii Transilvania: Acuzaţia că am manipulat piaţa de capital este complet nefondată

"Am fost informat de către DIICOT Cluj că, împreună cu alte persoane, am fost trimis în judecată pentru presupuse activităţi de manipulare a pieţei de capital. Consider acuzaţia complet nefondată. Nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate", a declarat Horia Ciorcilă.

Citiţi şi

Preşedintele Băncii Transilvania, trimis în judecată pentru manipularea pieţei de capital

UPDATE BNR: Bancherii trimişi în judecată de DIICOT beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

Cei patru bancheri trimişi în judecată de procurorii DIICOT vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El a precizat că Banca Naţională a României nu va lua nicio măsură împotriva lor fără o decizie definitivă a instanţei.

Întrebat dacă BNR va adopta vreo măsură în privinţa celor patru, avâd în vedere că îşi dă acordul în privinţa persoanelor care fac parte din conducerea băncilor, Adrian Vasilescu a explicat: "va fi un proces. Comunicatul se referă la trimitere în judecată, ceea ce înseamnă că va exista şi o sentinţă. Până la această sentinţă definitivă, toţi cei înscrişi în comunicatul DIICOT beneficiază de prezumţia de nevinovăţie".

"Sunt implicaţi numai acţionari ai Băncii Transilvania şi nu este implicat nimeni din personalul executiv. Este încă o dovadă că învinuirile aduse de Parchet au, aşa cum de altfel se precizează expres în document, legătură numai cu acţiunile şi nu cu activitatea băncii. În ceea ce priveşte activitatea băncii, fac precizarea că indicatorii raportaţi sunt dintre cei mai buni, şi am în vedere atât indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, cât şi calitatea activelor. În concluzie, banca este solidă, activitatea va continua fără să fie în niciun fel împiedicată de acest eveniment, iar clienţii pot avea şi în continuare aceeaşi încredere în bancă", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Procurorii DIICOT au cerut trimiterea în judecată pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani:

- Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania
- Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania
- Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România
- Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România

Au mai fost acuzaţi de complictate, deoarece ar fi contribuit la punerea în executate a hotărârii infracţionale a celor patru bancheri:

- Mirela Silaghi
- Dorina Mărioara Cojocaru
- Sergiu Dan Dascăl
- Radu Codruţ Jurcovan

Potrivit anchetatorilor, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, s-a folosit de informaţiile privilegiate obţinute de la Sergiu Dan Dascăl, achiziţionând de pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe contul Doinei Mărioara Cojocaru, soacra sa, 43.646.740 titluri TLV, ale emitentului Banca Transilvania SA, în valoare de 74.797.448,34 lei.

Silaghi şi-a asigurat în felul acesta o poziţie dominantă asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania SA), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania.

În cazul lui Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis procurorii au stabilit că, în calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus - Sucursala România, au obţinut informaţii privilegiate privind faptul că Banca Transilvania intenţiona să identifice un investitor strategic, precum şi că banca ai cărei angajaţi erau urmează să cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, "au divulgat această din urmă informaţie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi şi lui Horia Ciorcilă şi, în înţelegere cu aceştia, folosind cele două informaţii privilegiate, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au acţionat concertat, încheind mai multe tranzacţii cu titluri TLV şi au cumpărat 3.541.500 acţiuni la valoarea totală de 7.897.545,00 lei".

Cercetările efectuate de procurorii DIICOT în această cauză nu au avut ca obiect şi nu au stabilit abateri de la legislaţia bancară şi activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania şi Bank of Cyprus Public - Sucursala Bucureşti, rezultând în mod indubitabil că faptele inculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unităţilor bancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea, transmite Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite