Preşedintele Băncii Centrale Europene le cere ţărilor UE să-şi definească o poziţie unitară în relaţia cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, le-a cerut statelor Uniunii Europene să se pună de acord şi să propună o poziţie unitară în conducerea Fondului Moneter European. Motivul invocat de Trichet îl reprezintă scăderea influenţei pe care îl are blocul comunitar în relaţia cu FMI, informează Reuters.

În prezent, UE controlează nouă din cele 24 de locuri din consiliul de administraţie al Fondului. Asia controlează patru locuri, iar Japonia deţine un loc propriu. Ţărilor arabe şi din Orientul Mijlociu controlează trei locuri, iar America Latină două, transmite Mediafax.

"În nume personal, cer europenilor ca cel puţin să ajungă la o poziţie comună, unitară. Îmbunătăţirea conducerii FMI reprezintă o componentă esenţială a guvernanţei mondiale", a declarat  Jean-Claude Trichet.

Statele Unite insistă ca economiile emergente să obţină prerogative sporite în consiliul de administraţie al FMI. Luna trecută a fost respinsă o propunere de menţinere a conducerii în forma actuală. Acest lucur ar putea obliga ţările UE să îşi reducă numărul de posturi pe care îl controlează în Consiliul de administraţie al FMI:

De altfel, în ultimii ani a fost lansată o dezbatere privind oportunitatea reprezentării ţărilor europene printr-un singur loc, în numele zonei euro sau al UE. În luna februarie, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a pledat în favoarea unui singur loc pentru zona euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite