Presa rusă: România va înlocui Bulgaria în South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi negocierile ruşilor de la Gazprom cu Bulgaria sunt mult mai avansate în privinţa parteneriatului pentru proiectul South Stream, România poate juca un rol cheie, pentru că presupune o rută mai scurtă şi mai puţin costisitoare pentru gazoductul care va ocoli Ucraina, iar bulgarii au impus prea multe condiţii, scriu publicaţiile din Rusia.

Vizita de miercuri la Bucureşti a delegaţiei Gazprom, la o zi după ce ruşii s-au deplasat în Bulgaria, a fost văzută iniţial ca o pisică arătată Sofiei pentru a o determina să îşi dea acordul pentru găzduirea unei părţi a conductei South Stream. Însă interesul manifestat de partea română şi disponibilitatea acesteia de a colabora cu ruşii pentru mult doritele depozite de gaze ar putea aduce conducta de 47-63 de miliarde de metri cubi pe teritoriul României.

„Până nu de mult, Bulgaria era văzută ca având un rol cheie în proiectul South Stream. În efortul de a-şi asigura o cantitate cât mai mare de gaze, Sofia a pus prea multe condiţii, cea mai recentă fiind legată de creşterea tarifelor de tranzit a gazelor ruseşti”, scrie Voice of Russia într-un articol intitulat fără echivoc „România va înlocui Bulgaria în South Stream”.

Bulgaria cere prea mult

Potrivit publicaţiei, Bulgaria şi-a supraestimat rolul în South Stream, iar Gazprom poate oricând devia cu uşurinţă de la traseul provizoriu, urmând ca Bulgaria să primească doar o ramificaţie din gazoduct.

Gennady Shmal, preşedintele Uniunii Industriaşilor Ruşi din Petrol şi Gaze, spune că traseul conductei este în fază de elaborare şi poate lua orice rută. „Totul depinde de condiţiile impuse de ţările de tranzit”, crede specialistul.

La rândul său, cotidianul Pravda cataloghează South Stream ca fiind cel mai scump proiect de gazoduct din istorie, cu costuri estimate la 19-24 de miliarde de euro. Prin urmare, problemele financiare prin care deja trece Gazprom ca urmare a crizei economice, care a prăbuşit cererea şi preţurile gazelor, vor determina gigantul rus să facă economii pentru conducta care va fi funcţională în 2015.

Costurile finale depind de ruta gazoductului, iar România face parte din cel mai scurt traseu posibil.

România, presată de Gazprom

Totodată, publicaţia EurActiv titrează în cel mai important articol de astăzi din ediţia online: „South Stream: România intră, Bulgaria iese?”. Materialul punctează că, în ultimele săptămâni, România a fost supusă unei presiuni imense din partea Gazprom pentru a se alătura proiectului ca rută alternativă la Bulgaria, în condiţiile în care Sofia e văzută de Moscova ca fiind un partener problematic după venirea la guvernare a Executivului de centru-dreapta condus de Boyco Borisov.

Şi cotidianul rus Vesti aminteşte condiţiile impuse de Bulgaria privind majorarea tarifelor de tranzit, care au determinat Rusia să se uite spre alte parteneriate: „Acesta a fost un factor determinant al deciziei Moscovei de a lua în consideraţie construirea unui terminal la Marea Neagră (al gazoductului – n.r.) în România, în loc de Bulgaria”.

South Stream, în întârziere cu un an

Analistul Vladimir Socor, specializat în strategia Gazprom, scrie în Eurasia Daily Monitor că cele două deziderate ale Bulgariei, respectiv majorarea tarifelor de tranzit şi importul direct de gaze ruseşti, au devenit condiţii în funcţie de care Bulgaria va lua în calcul participarea la South Stream. Într-un articol intitulat „Guvernul bulgar, sceptic în privinţa South Stream”, analistul compară solicitările bulgarilor referitoare la tarifele de tranzit cu cele similare ale Ucrainei din ianuarie 2009, conflict care a dus la sistarea gazelor ruseşti către Europa timp de trei săptămâni.

Oricum, o decizie finală oficială privind traseul South Stream va fi luată după luna octombrie 2010, când Gazprom estimează că va finaliza studiul de fezabilitate, potrivit preşedintelui companiei, Alexei Miller, citat de Sofia Echo.

Acest lucru înseamnă pentru proiect o întârziere de un an, în condiţiile în care, în 2008, ruşii spuneau că vor lua decizia finală până la sfârşitul anului 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite