Premieră în 2006: creşterea salariilor a bătut inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În septembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 4,11% faţă de cel din ianuarie, iar inflaţia la 9 luni a fost de numai 2,76%. Aceasta este o premieră, pentru că, în fiecare lună din 2006,

În septembrie, salariul mediu net a fost mai mare cu 4,11% faţă de cel din ianuarie, iar inflaţia la 9 luni a fost de numai 2,76%. Aceasta este o premieră, pentru că, în fiecare lună din 2006, creşterea salariilor a fost mai mică decât inflaţia faţă de sfârşitul anului trecut.
Potrivit datelor raportate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net pe luna septembrie a fost de 860 RON, iar în ianuarie a fost de 826 RON. Creşterea de 4,11% a depăşit, pentru prima oară în acest an, media tuturor scumpirilor inflaţia calculată în fiecare lună faţă de sfârşitul lui 2005.
Puterea de cumpărare începe să crească
Raportul dintre inflaţie şi evoluţia veniturilor salariale a indicat, din ianuarie până în august, o scădere continuă a puterii de cumpărare. În septembrie însă, trendul s-a inversat şi media scumpirilor a fost depăşită de creşterea salariilor. În termeni nominali, creşterea faţă de ianuarie este de 34 RON; pentru acoperirea inflaţiei la 9 luni ar fi fost suficientă o creştere de 22,8 RON. Până în septembrie, românii erau nevoiţi să suporte din resurse proprii diferenţele dintre scumpiri şi venituri, care aveau solduri negative. Raportul dintre evoluţia salariilor şi inflaţia fiecărei luni este evidenţiat şi în tabelul alăturat.
Datele furnizate de INS arată că indicele câştigului salarial real a fost de 102,2 la sută pentru luna septembrie 2006 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum.
Pe diferite sectoare economice, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat, în principal, acordării de prime sau realizării de producţii mai mari. Astfel, cea mai mare creştere (peste 15 la sută faţă de luna precedentă) s-a înregistrat în extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe. Creşteri între 5% şi 10% s-au înregistrat în activităţile: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, industria mijloacelor de transport rutier, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou, transporturi pe apă.
Creşteri mai mici (între 1% şi 5%) au avut loc în industria de maşini şi aparate electrice, hoteluri şi restaurante, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, comerţ, tăbăcirea şi finisarea pieilor, informatică şi cercetare-dezvoltare, industria alimentară şi a băuturilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate.
Scăderile faţă de luna precedentă ale câştigului salarial net au fost determinate, în principal, de acordarea de prime în luna anterioară sau de realizarea unei producţii mai mici. Astfel, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 15,3% în industria minieră şi cu 6,2% în activitatea de asigurări.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%, iar inflaţia anualizată a fost de 5,48%. Faţă de luna octombrie 1990 însă, indicele câştigului salarial real a fost de 93,1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite