Precedent periculos pentru Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de către statul român, în lei, nu în acţiuni. Iar acest lucru afectează, în primul rând, bugetul de stat", apreciază Maria Teodoru.Curtea Europeană ar putea da "soluţii pe bandă" Fondul

de către statul român, în lei, nu în acţiuni. Iar acest lucru afectează, în primul rând, bugetul de stat", apreciază Maria Teodoru.

Curtea Europeană ar putea da "soluţii pe bandă"
Fondul în sine nu va avea de suferit ca urmare a hotărârii CEDO, susţin reprezentanţi ai caselor de avocatură. "Decizia CEDO este, în primul rând, un precedent periculos pentru încrederea pe care cetăţenii ar trebui să o aibă în Fondul Proprietatea", este de părere avocatul Nasty Vlădoiu. Totodată, în situaţii de acest gen (restituiri de imobile, revendicări), în momentul în care se creează un precedent, pe cazuri similare sunt de aşteptat, cunoscând practica Curţii Europene, "soluţionări pe bandă", apreciază avocatul Ionuţ şerban. La rândul său, Roxana Chiriţă, avocat în cadrul firmei Cobuz şi Asociaţii, consideră că acordarea de despăgubiri de către Curtea de la Strasbourg nu afectează procesul de constituire şi autorizare a Fondului Proprietatea ca organism de plasament colectiv conform Legii nr. 297/2004.

Statul ar putea plăti miliarde de euro
În prezent, la CEDO sunt aproximativ 9.000 de cazuri. "Dacă lucrurile vor merge în continuare la fel, vor fi sute de mii de procese. Valoarea totală a despăgubirilor va fi absolut fabuloasă, pentru că sunt proprietăţi care valorează de la câteva zecii de mii de euro la milioane de euro", ne-a declarat Teodoru. Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis 1.333 de titluri de despăgubire, care urmează să fie transformate în acţiuni în următoarea perioadă, iar Fondul are deja 97 de acţionari. Numai dacă luăm în calcul posibilitatea ca fiecare dintre cei 1.333 de viitori acţionari să o ia pe urmele familiei Radu şi am ajunge la sume de ordinul sutelor de milioane de euro pe care statul ar putea să fie obligat să le plătească posibililor reclamanţi. Ar mai trebui să ţinem cont şi de faptul că există, în momentul de faţă, mii de solicitări ale foştilor proprietari de restituire-despăgubire, iar dintre acestea, dosarele finalizate s-ar putea adăuga pe lista celor care ar putea lua calea CEDO.

Grabă legislativă
CEDO nu a "taxat" modul de despăgubire stabilit prin legea de înfiinţare a Fondului, ci faptul că nu este încă operaţional. Cu toate că a fost catalogat drept un precedent singular, se prea poate ca şi acesta să fi accelerat modificările la legislaţia privind Fondul Proprietatea. Proiectul de modificare a legislaţiei a fost transmis deja la guvern şi va fi aprobat prin ordonanţă de urgenţă, pentru o autorizare cât mai rapidă din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Cât despre modificările în sine, Alexandru Păunescu nu a făcut precizări concrete: "Nu vreau să anticipez forma în care va apărea pe final legea. Modificările vizează eficientizarea Fondului Proprietatea, precum şi listarea acestuia. Listarea este prioritatea numărul unu, iar aceasta ar putea să se petreacă şi înainte de finalizarea procesului de eliberare a acţiunilor".
Fondul Proprietatea este acţionar, în proporţie de 20%, atât la Loteria Română, cât şi la Imprimeria Naţională, spune preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Păunescu. Totodată, Păunescu susţine că Fondul Proprietatea este înscris la Registrul Comerţului cu participaţii la toate societăţile comerciale din portofoliu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite