UPDATE Prea mulţi angajaţi în siderurgia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE (citiţi mai jos punctul de vedere al companiei Mechel, transmis astăzi ziarului „Adevărul“) Comisia Europeană consideră că patru din cele şase combinate siderurgice din România ar putea înapoia ajutoarele de stat dacă nu reduc numărul de salariaţi şi nu ating nivelul de productivitate din UE. Producţia de oţel românesc s-a înjumătăţit anul trecut, pe fondul consumului intern redus şi al prăbuşirii exporturilor.

La privatizarea celor şase combinate siderurgice din România, Sidex Galaţi, Siderurgica Hunedoara, COS Târgovişte, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Combinatul Siderurgic Reşiţa şi Donasid Călăraşi, au fost şterse o serie de datorii ale acestor companii către stat în valoare de circa 1,4 miliarde de euro, din care aproximativ un miliard de euro doar în cazul Sidex.

Citeşte şi: Patronii combinatului de la Galaţi au mărit donaţia pentru victimele cutremurului din Haiti de la 100.000 de dolari la 1 milion de dolari

Deşi în sectorul siderurgic ajutoarele de stat sunt strict interzise în statele membre ale Uniunii Europene, în 2004, în mod excepţional pentru Româ­nia, ca stat can­didat, a fost acceptat du­pă lungi negoci­eri acest ajutor de stat pentru restructurare.

În aceste condiţii, cele şase companii au trebuit să demonstreze, pe o perioadă de până în 2008 inclusiv, că acest ajutor de stat va fi utilizat pentru viabilizarea lor pe termen lung, la nivelul de performanţă din UE.

Prin tratatul de aderare, România şi-a asumat două obligaţii, care au făcut obiectul unor clauze de salvgardare: să nu mai acorde ajutor de stat sectorului siderurgic şi să închidă anumite capacităţi din cadrul uzinelor existente.

TMK şi Donasid,în afara monitorizării

Pe parcursul celor trei ani de monitorizare, paralel cu raportările Ministerului român al Economiei, Comisia Europeană a primit şi rapoartele unor consultanţi independenţi. Ultimul, cel aferent anului 2008, a fost prezentat în martie 2009 de către Ministerul Economiei, iar Comisia Europeană a apreciat că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Separat, consultanţii au prezentat un raport amplu, definitivat în septembrie 2009, unde se fac evaluări suplimentare privind viabilitatea pe termen lung a combinatelor.

„Acest criteriu a devenit cu atât mai important cu cât 2009 a fost un an de criză pentru întreaga siderurgie mondială, iar Comisia vrea să se asigure că din acest punct de vedere companiile româneşti vor traversa fără probleme această perioadă", a declarat, pentru „Adevărul", Petru Ianc, directorul general al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Competitivitate din Ministerul Economiei.

După cele două rapoarte, TMK Reşiţa şi Donasid au fost scoase de sub monitorizare şi nu se mai pune problema returnării ajutorului de stat.Pentru celelalte patru companii, au fost solicitate informaţii suplimentare privind viabilitatea pe termen lung, trimise Comisiei Europene la 20 ianuarie 2010.

„Aceste date se referă la productivitate. Comisia Europeană consideră că, deşi performanţele se înscriu în cifrele asumate, nivelul este încă sub cel european. Comisia a arătat că numărul de personal este încă prea mare", a mai spus Ianc. La rândul lor, companiile au argumentat că, pe parcursul anului 2009, măsurile pentru creşterea productivităţii, inclusiv reducerea numărului de angajaţi, au continuat. „Dacă 2009 ar fi fost un an bun, nu s-ar fi pus această problemă", a mai spus Ianc.

Astfel că uzinele ArcelorMittal de la Galaţi şi Hunedoara şi cele ale Mechel din Câmpia Turzii şi Târgovişte ar putea avea de ales între concedieri, creşterea producţiei sau returnarea totală sau parţială a ajutorului de stat acordat la privatizare. Numărul angajaţilor din sectorul siderurgic a scăzut de la 160.000 în 1993, la mai puţin de 40.000 în prezent.

La ArcelorMittal Galaţi lucrau, la finele anului trecut, 9.500 de angajaţi, cu 4.000 mai puţin decât la sfârşitul anului 2008. Reprezentanţii companiei ne-au declarat că anul trecut au fost condiţii excepţionale din punctul de vedere al productivităţii, întrucât producţia a scăzut ca urmare a crizei internaţionale, care a dus la diminuarea cererii, dar şi a preţurilor.

„Angajaţii au plecat cu plăţi compensatorii, în urma închiderii cocseriilor. Pentru anul acesta nu mai există un plan de reduceri suplimentare a personalului. Anul trecut nu am produs nimic pe stoc, ci doar am onorat comenzile, ceea ce a dus la scăderea producţiei", au mai arărat reprezentanţii companiei.

Aceştia au adăugat că, în ianuarie 2011, când va fi pus în funcţiune un nou furnal, nivelul productivităţii va creşte la 400 de tone pe angajat, cu mult peste nivelul din 2008.

UPDATE / Mechel: Pregătim o strategie de restructurare şi optimizare a numărului de personal

Oficialii Diviziei Metalurgică Est-Europeană a companiei Mechel, care deţine combinatele din Târgovişte şi Câmpia Turzii, precum şi uzinele Ductil Steel Buzău şi Oţelu Roşu, au răspuns astăzi întrebărilor „Adevărul“.

Astfel, în ceea ce priveşte combinatul Mechel Târgovişte, numărul angajaţilor a scăzut cu 364 pe parcursul anului trecut, ajungând la 31 decembrie 2009, la un total de 2.787 de persoane.

Mechel Câmpia Turzii a încheiat anul 2009 cu un număr de 2.311 de angajaţi, în scădere faţă de 2.628 de angajaţi, câţi avea la finele anului 2008.

La Ductil Steel Buzău au rămas 783 de persoane salariate la finele anului trecut, faţă de 848 la sfârşitul anului 2008.

În schimb, la Oţelu Roşu, numărul angajaţilor a crescut cu 73, până la 455 de persoane la 31 decembrie 2009, faţă de 382 la finele anului 2008.

„În anul 2009, la combinatul Mechel Targoviste ca urmare restructurării şi optimizării numărului de personal, au fost disponibilizate 192 persoane; la combinatul Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate 167 persoane; la Ductil Steel Buzău şi Oţelu Roşu, cauza modificării numărului de personal a fost cea rezultată din plecări pe cale naturală“, au explicat reprezentanţii Mechel.

Aceştia au arătat că există în fază de elaborare o strategie de restructurare şi optimizare a numărului de personal, care va prevedea în general externalizarea subdiviziunilor funcţionale ale întreprinderilor, având ca scop atingerea nivelului de productivitate a muncii în conformitate cu valorile medii europene.

Întrebaţi care este nivelul de productivitate atins de Mechel în România, responsabilii companiei au explicat că este prea devreme să vorbească despre rezultatele anului 2009, dar au subliniat că, în 2008, Mechel Târgovişte a atins nivelul de productivitate stabilit de Comisia Europeana în Planul Individual de Business.

„Criza a fost şi rămâne o încercare serioasă pentru sectorul metalurgic românesc, piaţa de oţel s-a redus în anul 2009 aproximativ cu 50%. Pentru anul 2010, noi sperăm la apariţia unor tendinţe pozitive şi aşteptăm revenirea graduală a pieţelor potenţiale. Sperăm la redresarea pieţei
interne din România, ca urmare a implementării proiectelor din infrastructură, şi, ca rezultat, mărirea comenzilor pentru produsele metalurgice. Obiectivul principal pentru anul 2010 este atingerea nivelului de rentabilitate de către toate întreprinderile româneşti ale grupului“, au mai spus oficialii Mechel.

Producţia s-a prăbuşit în 2009

Producţia mondială de oţel a scăzut cu 10,8% în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de acelaşi interval din 2008, până la 1.090 de milioane de tone de oţel brut. Pentru primele 10 luni, scăderea a fost de 13,5%, iar, la nouă luni, de 16,5%, ceea ce înseamnă că, spre finele anului, au apărut semne de revigorare la nivel global.

În ţările Uniunii Europene, valoarea indicatorului a fost mai mică cu 33%. România a înregistrat cea mai spectaculoasă prăbuşire a producţiei din UE, de circa 50%, la aproximativ 2,5 milioane de tone în primele 11 luni din 2009. Acest lucru a fost determinat în egală măsură de scăderea cererii de pe piaţa internă şi din zonele de export, în condiţiile în care jumătate din producţie este utilizată în afara ţării.

Astfel, scăderea unor pieţe precum cea a construcţiilor industriale şi rezidenţiale, auto, cea navală sau petrochimică a dus la diminuarea comenzilor în siderurgie. Scăderea consumului intern a afectat puternic combinatele de la Câmpia Turzii şi Târgovişte, iar preţul scăzut al ţiţeiului şi stoparea investiţiilor în sectorul petrolier au diminuat producţia la Hunedoara, Călăraşi şi Reşiţa. ArcelorMittal Galaţi este afectat în special de prăbuşirea pieţelor externe, în condiţiile în care uzina exportă circa 60% din producţie. De asemenea, preţurile produselor din oţel au scăzut la jumătate.

Şi piaţa internă dă semne de revenire la începutul acestui an. Potrivit oficialilor ArcelorMittal Galaţi, producţia este în prezent mai mică cu 35%, în timp ce, la începutul anului 2009, scăderea era de 60%.

Un nou jucător

Indienii de la Liberty Commodities vor începe în acest an construcţia unei noi oţelării la Olteniţa, judeţul Călăraşi, investiţie de 150 de milioane de euro. Uzina va avea o capacitate de circa 500.000 de tone şi va fi funcţională în 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite