Praf în ochii muncitorilor prost plătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotă de gaze, saci cu pui, călătorii gratuite pentru el şi familie, zile libere de Paşte şi de Crăciun sunt mari bucurii pentru angajatul român atât din sectorul de stat, cât şi din cel

Cotă de gaze, saci cu pui, călătorii gratuite pentru el şi familie, zile libere de Paşte şi de Crăciun sunt mari bucurii pentru angajatul român atât din sectorul de stat, cât şi din cel privat. Pentru aceste facilităţi, sindicatele se bat şi negociază la sânge la fiecare început de an cu statul sau cu patronii privaţi. Dar ele nu sunt decât praf în ochi, facilităţi care nu ridică în mod real nivelul de trai al românilor.
Este un fel de mână întinsă la bunăvoinţa patronilor care ar trebui să acorde salarii suficient de bune pentru ca angajatul român să nu viseze doar la tichetele de masă sau la transportul gratuit către serviciu. Mai norocoşi par să fie cei 29.000 de salariaţi din domeniul gazelor, care primesc o cotă de 4.000 mc de gaz pe an, valoarea acesteia ridicându-se la aproape 870 miliarde lei pe an. În mod real, nici acestea nu ridică nivelul de trai al gaziştilor. Cel mult, aceste miliarde explică unul dintre motivele pentru care preţul gazelor este atât de mare în România.
870 miliarde lei, bonus pentru salariaţii din gaze
Sindicatele Gaz România şi-au dat noii patroni în judecată pentru continuarea acordării cotei de 4.000 mc gaze pe an. "Bătălia s-a dus în justiţie, iar cei 29.000 de salariaţi au câştigat", ne-a declarat Constantin Tatu, liderul Sindicatului Distrigaz-Sud. În cifre absolute, salariaţii primesc un bonus anual de 870 miliarde lei. Acest preţ se regăseşte în preţul gazelor, pe care îl plătesc îndeosebi consumatorii casnici. Din cota de 4.000 mc, sindicatele Gaz România au cerut 4%, din care 2% - adică 11 miliarde lei, pentru a-i plăti pe avocaţi, şi alte 2%, pentru procesele viitoare. Despre aceste bonusuri, Dumitru Costin, liderul BNS declară: "Noi ne batem pentru aceste facilităţi, iar voi vreţi să faceţi un subiect de presă".
Mittal dă pui, în loc de slănină
În jocul facilităţilor a intrat şi Mittal Steel, regele siderurgiei româneşti. Angajaţii de la Sidex, Siderurgica Hunedoara, Petrotub şi Tepro primesc bonuri de masă, călătorii gratuite de la combinate până acasă, dar şi pui, în loc de slănină, cum primeau înainte de privatizare. "Înainte să vină Mittal, oamenii primeau 400 gr. slănină/zi, iar astăzi Mittal le dă 500 gr. de pui. O dată pe lună, salariaţii cară în spate sacii cu pui", declară un lider sindical. El susţine însă că aceste facilităţi sunt un fel de pomană şi că salariaţii ar trebui să primească salarii corecte, care să stimuleze munca de calitate. "În siderurgie, salariul mediu este de 7,2 milioane lei/lună. Dar cum este salariul, la fel este şi munca. În toată siderurgia lui Mittal o bună parte din producţie înseamnă rebuturi. Rebuturile vor fi atâta vreme cât Mittal îi va momi pe oameni cu pui şi transport gratuit, în loc să le dea salarii suficient de mari prin care omul să îşi achite traiul decent şi transportul corect", susţine acelaşi lider. Sindicatele din siderurgie sunt supărate pe Mittal şi pentru faptul că acesta va mări salariul cu doar 3-5% în 2006, cu mult sub inflaţie.

Bonusuri pentru angajaţi
* Gaze: Transgaz, Distrigaz-Sud şi Nord, Romgaz - 4.000 mc/gaze/an
* Transporturi - CFR:
- autorizaţii de călătorie nelimitate pentru salariaţi
- 12-24 călătorii/an pentru familie
* Minerii - 6.000 kWh/an, plătiţi conform Legii din 1960, cu 25 bani vechi/kWh
* Energeticienii - 2.500 kWh/an, incluşi în salarii
* Bancherii: - credite cu dobânzi mai mici cu 30%, dar exclusiv cu aprobarea BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite