Povara fiscală a TVA va fi aruncată în cârca investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

investitorilor sunt aproape siguri că introducerea TVA va genera costuri pe care le vor suporta, până la urmă, tot investitorii.În cazul pieţei la termen, comisioanele de tranzacţionare ori de

investitorilor sunt aproape siguri că introducerea TVA va genera costuri pe care le vor suporta, până la urmă, tot investitorii.
În cazul pieţei la termen, comisioanele de tranzacţionare ori de administrare sunt atât de mici, încât nu ar mai avea de unde să se tragă cota de 19% revenind TVA. "Va trebui să mărim corespunzător comisioanele, altfel nu avem ce face. Dar în cazul nostru... noi luăm câteva mii de lei (vechi) la mia de euro tranzacţionată, aşa că nu cred că pentru investitori va fi un efort foarte mare. Acum, din 5.000 de lei încasaţi, împărţim banii cu Casa de Compensări şi cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Dacă şi Casa va trebui să plătească TVA, e clar că nu vom avea încotro - va trebui să luăm de la clienţi pentru a suporta acest cost. Nu vom adăuga absolut nimic pentru veniturile noastre, şi cred că, anul viitor, comisioanele vor ajunge undeva la 1,2 RON", ne-a declarat preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu, Teodor Ancuţa. El consideră că introducerea TVA în această secţiune a pieţei de capital "nu e deloc favorabilă dezvoltării pieţei şi probabil că decizia a fost luată fără consultarea celor vizaţi".
Sunt posibile retrageri masive de fonduri
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor (ANPI), Mihai Nicolaevici, nu exclude posibilitatea unor retrageri de fonduri, cauzate de aplicarea TVA asupra veniturilor din gestionarea fondurilor comune de plasament. "Nu cred că societăţile de administrare a investiţiilor vor fi dispuse să acopere din surse proprii cheltuielile generate de taxa pe valoarea adăugată. Dacă nu vor proceda aşa, este posibil ca unii investitori să plece din piaţă, nedorind să preia ei această sarcină. Dar să nu uităm că există şi investitori instituţionali, care deţin portofolii mari, ca şi investitori particulari, care dispun de sume consistente. Pentru ei, riscul astfel apărut - o posibilă taxare suplimentară a unităţilor de fond - nu e o mare problemă, şi cred că, din rândul acestora, eventualele retrageri nu vor fi de proporţii". Liderul ANPI consideră că noua măsură fiscală trebuia respinsă sau, cel puţin, "negociată la sânge", dacă vine ca urmare a vreunei cerinţe de la Uniunea Europeană, având în vedere numărul mic de investitori activi pe piaţa românească de capital. "Această piaţă trebuia încurajată prin continuarea facilităţilor fiscale, cred că puteam obţine mai mult dacă negociam şi noi, cum au reuşit polonezii şi cehii".
Cu toate acestea, Nicolaevici nu crede că este posibilă dispariţia de pe piaţă a vreunui fond de investiţii, din cauza aplicării TVA. "Trebuie să ne temem (şi să ne şi retragem) doar atunci când unitatea de fond creşte brusc, nefiresc de mult, nu când asupra societăţilor de administrare intervin reglementări ostile", conchide preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Investitorilor.
Walter Blaj, preşedintele companiei Globinvest - societate de administrare a unor fonduri de investiţii -, ne-a declarat că, în mod normal, când apar astfel de situaţii, administratorii şi investitorii ar trebui să-şi împartă costurile. "În orice afacere, ai nevoie în egală măsură de profit şi de piaţă; în cazul de faţă, administratorii de fonduri ar trebui să suporte jumătate din costul aplicării TVA pentru a-şi păstra clientul, dar şi să se degreveze de (jumătate din) această sarcină, pentru a rămâne în profit", a spus Walter Blaj. El se aşteaptă ca, la apariţia normelor de aplicare a viitorului Cod Fiscal, lucrurile să se clarifice definitiv, pentru că "aici avem de-a face cu o traducere din franceză, unde apare termenul
fonduri comune de plasament
, or, în România există şi funcţionează organisme de plasament colectiv"...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite