Expertiza economică pentru privatizarea Poştei costă 485.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Comunicaţiilor va deschide, luni, ofertele pentru licitaţia privind serviciile de expertiză economică, tehnică şi juridică în vederea atragerii unui investitor strategic minoritar la Poşta Română, contract estimat la 485.000 euro (TVA inclusă).

Contractul se va încheia până la data de 15 mai. Plata se va efectua la sfârşit, după implementarea strategiei ce face obiectul contractului, inclusiv încheierea procedurii de majorare de capital prin care investitorul strategic minoritar devine acţionar al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). În cazul încheierii fără succes a tranzacţiei se va plăti o suma egală cu 15% din suma ofertată, ofertanţii trebuind să depună o garanţie de participare de 10.000 lei.

CNPR este controlată de Ministerul Comunicaţiilor - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Poşta deţine în prezent 5.500 de subunităţi în toată ţara, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale.
La finele anului trecut, Ministerului Comunicaţiilor a anunţat că KPMG România va furniza instituţiei servicii de evaluare a Poştei în vederea redresării economice şi manageriale prin privatizare (majorare de capital social) cu un investitor strategic care va deveni acţionar minoritar. Valoarea contractului se ridică la 48.360 lei (TVA inclus).

Potrivit caietului de sarcini, KPMG România va finaliza contractul până la 30 ianuarie.
La începutul lunii octombrie 2011, Guvernul a aprobat un memorandum cu privire la privatizarea Poştei Române prin majorare de capital social, cu un investitor strategic.

Potrivit documentului, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni la Poşta Română, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşta Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.
Investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.

În scrisoarea de intenţie convenită de Guvern, FMI a impus ca până la sfârşitul lunii aprilie 2012 să găsească un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiunile deţinute la Poşta Română, în urma unei majorări a capitalului social, şi să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie. În 2010, Poşta Română a avut pierderi de 29 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite