Încă un pas spre colaps: Portugalia devine "gunoi" pentru investitori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch a decis joi reducerea ratingului acordat Portugaliei la "BB+" de la "BBB-", "nota" trecând în sectorul junk. Anul viitor, economia portugheză va înregistra cea mai abruptă scădere economică din UE, depăşind chiar supraîndatorata Grecie.

Portugalia pare să fie următoarea pe „lista neagră“ a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Analiştii de la Fitch spun că perspectivele sunt negative şi ratingul ar putea fi retrogradat şi mai mult decât atât.

"Dezechilibrele fiscale mari, îndatorarea mare în toate sectoarele economice şi perspectiva macroeconomică adversă ne duc la concluzia că profilul de credit nu mai este consistent cu ratingul investment-grade", se arată în comunicatul agenţiei, citat de MarketWatch.

Economia portugheză a înregistrat o contracţie de 0,4% în intervalul iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior (aprilie-iunie), când a înregistrat o scădere de 0,1% faţă de primele trei luni ale anului.



Contracţia vine în contextul măsurilor dure de austeritate impuse de guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho pentru reducerea deficitului bugetar al ţării. În acelaşi timp, executivul portughez trebuie să atingă ţintele stabilite cu FMI şi cu UE atunci când acestea i-au acordat un împrumut de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro.

În aprilie, după luni întregi în care a susţinut că nu are nevoie de ajutor extern, Portugalia a capitulat în faţa pieţelor financiare. Dobânzile ridicate cerute de investitori pentru a finanţa statul au împins ţara către un împrumut de urgenţă.

Premierul de atunci, Jose Socrates, a demisionat. Noul premier, Pedro Passos Coelho, a ales tot calea austerităţii şi a impus un program de tăieri chiar mai dur decât cel cerut de creditorii internaţionali.

Pedro Passos Coelho, premierul portughez

Totul pentru a respecta ţintele FMI

Toate acestea pentru reducerea deficitului bugetar de 9,8% din PIB în 2010 la 5,9% din PIB în 2011, 4,5% din PIB în 2012 şi 3% în 2013. Potrivit prognozelor guvernamentale, datoria publică va ajunge la 100,8% din PIB anul acesta, urmând să atingă vârful de 106,8% din PIB în 2013, după care va începe să scadă. În 2010, nivelul datoriei publice s-a ridicat la 93,3% din PIB.

O nouă lovitură  pentru Italia



Analiştii Fitch estimează că datoria publică a statului va creşte până la 110% din PIB la finalul lui 2011 şi, în 2013, va atinge un vârf de 116% din PIB.

Economia portugheză va înregistra o contracţie de 3% anul viitor, mai mare chiar decât cea pe care o va înregistra Grecia, de numai 2,8%, potrivit prognozelor oficiale ale Comisiei Europene. Portugalia şi Grecia sunt singurele state europene care vor rămâne în recesiune în 2012, potrivit CE.

De ce ţi-e frică nu scapi

Portughezii au făcut eforturi enorme pentru a evita acest scenariu. Guvernul de la Lisabona a introdus măsuri de austeritate drastice, care au scos în stradă peste 300.000 de persoane în vara lui 2010. Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 5%, Taxa pe Valoarea Adăugată a fost majorată de la 20 la 23%. Impozitul pe venit şi cel pe profit au crescut cu 1,5 puncte procentuale. De asemenea, planul pe termen lung prevede ca bugetul Ministerului Apărării să fie diminuat cu 40% până în 2013.

Înainte de a recunoaşte că au rămas fără soluţii, guvernanţii portughezi au continuat să îngroape statul în datorii. Cu numai câteva ore înainte de apelarea la finanţatorii externi, Ministerul de Finanţe de la Lisabona a vândut obligaţiuni guvernamentale în valoare de un miliard de dolari. Pentru a convinge investitorii să cumpere bondurile, portughezii s-au oferit să plătească o dobândă de 6%, cu mult peste media europeană şi dublu faţă de dobânda pe care o va avea împrumutul de la UE şi FMI.

Nicio surpriză. Cine urmează?

Încă de anul trecut, economişti reputaţi, printre care şi Nouriel Roubini, cel care a prevăzut criza mondială izbucnită în 2008, au spus că Portugalia va cere ajutorul UE.

Acum, pieţele internaţionale sunt puse pe jar, neştiind dacă o altă ţară europeană va avea aceeaşi soartă. Cu toate că era considerată una dintre cele mai periculoase economii din UE, Spania a reuşit să-şi redreseze finanţele şi este percepută acum drept mult mai sigură. Datoria publică de 118,1% din PIB transformă Italia într-un candidat favorit în această cursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite