Portal de plângeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumirile comunităţii de business din România ajung mai nou direct la Bruxelles Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a anunţat, ieri, crearea unui "sistem de

Nemulţumirile comunităţii de business din România ajung mai nou direct la Bruxelles

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a anunţat, ieri, crearea unui "sistem de alertă preventiv" pentru soluţionarea urgentă a problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri, în noile condiţii create după integrarea României în UE. La acest sistem se pot racorda patronatele şi organizaţiile reprezentative de afaceri.

Va fi instituită, de asemenea, şi o platformă de comunicare între partenerii sociali interesaţi de accelerarea convergenţei dintre România şi celelalte state membre ale UE. Aceste măsuri vor fi adoptate întrucât "lipsa de competitivitate este cea mai mare problemă a companiilor româneşti". La această concluzie au ajuns participanţii la conferinţa având ca temă impactul integrării asupra comunităţii de afaceri din România, organizată de CCIR şi CCI Bucureşti.

Interesele noastre se pot negocia în Capitala Europei

"Atenţia pentru lobby a companiilor româneşti trebuie să se îndrepte cât mai mult către actuala capitală a Europei, Bruxelles", a afirmat Lazăr Comănescu, şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. El a subliniat că activitatea de lobby este "un element esenţial pentru reprezentarea intereselor României pe piaţa UE". Comănescu a avut o intervenţie prin video, de la Bluxelles, în deschiderea conferinţei de ieri. El consideră că prioritatea este "să învăţăm să folosim la maximum oportunităţile oferite de calitatea de membru, astfel încât România să se apropie cât mai repede de media comunitară".

Românii se bazează prea puţin pe cunoaştere

Reprezentantul comunităţii companiilor de consultanţă şi training, Vasile Păun, a declarat că peste 80% din companiile din Uniunea Europeană mizează în primul rând pe conceptul de "Staff Inteligence" - competitivitatea prin informare, concept de care firmele româneşti sunt "complet străine". Mai mult, în România nu se predau aceste noţiuni viitorilor manageri din facultăţile economice. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, care a ţinut să arate că guvernul a redus la jumătate fondurile dedicate creşterii competitivităţii.

BNR, către exportatori: cursul de schimb va oscila plus/minus 15 procente

BNR va menţine şi în acest an evoluţia cursului valutar în marja de plus sau minus 15%, ceea ce va oferi stabilitate financiară, a declarat viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, prezent la seminar. "Anul trecut, în pofida intrării pe piaţă a unui volum important de capital speculativ, evoluţia cursului s-a menţinut în marja de plus sau minus 15%. Şi acest lucru s-a întâmplat fără ca BNR să intervină în mod semnificativ pe piaţă", a spus Dijmărescu. Viceguvernatorul BNR a răspuns, astfel, reprezentanţilor firmelor exportatoare, care au reclamat reducerea competitivităţii şi a volumului afacerilor anul trecut, ca urmare a aprecierii monedei naţionale în raport cu valuta europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite